Ce este o etapa speciala?

O etapa speciala este o sectiune care are loc pe un drum inchis, care trebuie terminata in cel mai scurt timp posibil. Ea este coordonata in asa fel incat fiecare pilot care a terminat incepe dupa un interval stabilit pentru egalitatea sanselor celorlalti competitori. Fiecare etapa speciala are loc pe o sectiune relativ scurta, iar un raliu are de regula 15-30 de astfel de etape. Pilotul cu cea mai scurta temporizare pentru toate etapele speciale este castigatorul raliului.

Drumurile pe care etapele speciale sunt tinute variaza de la raliu la raliu, putand fi etape pe asfalt (Monte Carlo), prin padure (Raliul MariI Britanii), pe gheata sau zapada (Suedia) sau prin desert (Guanajuato) cu scopul de a fi o provocare pentru echipaj dar si de a testa performantele masinii.

In timpul participarii, echipajele nu au parte de suport din partea echipelor (service) si trebuie sa se ocupe de orice defectiuni pe cont propriu.

In mod normal fiecare masina va incepe la un timp specific la interval de 5 minute. Inainte de plecare fiecare masina va sta la start, urmand ca un oficial si copilotul sa inceapa numaratoarea inversa de la 10 secunde. Temporizarea etapei pentru fiecare masina incepe la timpul de plecare stabilit, nu la timpul la care aceasta trece de start. La sfarsitul etapei sunt 2 tipuri de markeri: primul este punctul la care se incheie temporizarea peste care se trece ideal cu viteza maxima, iar celalalt marcheaza punctul de oprire la cateva sute de metri dupa primul. La punctul de oprire oficialii le inregistreaza timpul si verifica documentatia. Sfarsitul restrictiilor de etapa special este la 50 de metri dupa markerul de franare.

Intre etapele speciale, masinile trebuie sa treaca pe portiuni de drum public numite etape de transport. In timpul deplasarii pe drumurile publice trebuie sa respecte toate reglementarile legale, de aceea masinile de raliu trebuie sa fie asigurate si inspectate periodic. Pilotii pot primi o ora exacta la care sa ajunga la destinatie pentru a se asigura astfel ca nu se vor depasi reglementarile de viteza legale, si pot fi penalizati pentru ajungerea la destinatie prea devreme sau prea tarziu (desi marja de intarziere este destul de larga).

ETAPELE SUPERSPECIALE

Sunt incluse destul de frecvent in raliuri. Etapele superspeciale (sau pentru spectatori) sunt temporizate asemeni etapelor, insa sunt tinute pe trasee speciale (deseori pe stadioane). De regula doua masini pleaca in acelasi timp pe sectiuni diferite urmand ca la jumatatea traseului sa schimbe sectiunile. Etapele scurte inseamna diferente nesemnificative in temporizare, etapele speciale fiind putin spre deloc relevante in clasamentul final al raliului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s