Tipurile de raliuri – de cate feluri sunt competitiile?

Raliurile au diferite forme si categorii, fiind evenimentele de baza ale motorsportului atat amator cat si de performanta. Cele doua tipuri principale sunt raliurile cu etape si raliurile pe drum.

RALIURILE CU ETAPE SPECIALE

Au loc pe drumuri publice inchise, fiind baza pentru pilotajul profesionist. Accentul cade pe capaciatile pilotului si pe vitezele superioare, bazandu-se intens pe radarul facut anterior.

Multe dintre aceste raliuri includ etape superspeciale in care competitia are loc intre 2 sau mai multe masini direct sau pe cursuri diferite. Desi masinile sunt pe portiuni separate exista intersectii in care se face schimbul de curs, asigurandu-se astfel ca fiecare dintre ele parcurge aceiasi distanta pe aceiasi portiune de drum. Etape de acest gen se tin de regula pe stadioane de unde atat publicul cat si presa au acces la intreaga etapa.

Raliurile cu etape au evoluat din raliurile de drum, acestea din urma incepand sa incorporeze separat ideea de etapa speciala continand o sectiune competitiva pe drum inchis sau alta calitate unica. Din ce in ce mai multe dintre acese etape speciale au fost adaugate pana cand sportul a evoluat la aceste doua forme de raliu.

RALIURILE PE DRUM

In acest tip de raliu competitia are loc pe autostrada deschisa. Aceste raliuri au stat la baza tuturor raliurilor, insa astazi ele sunt folosite integral pentru amatori din cauza riscurilor pe care le presupune pilotajul profesionist pentru public. Accentul cade pe acuratetea navigationala si lucrul in echipa, copilotul fiind membrul cheie.

ALTE TIPURI

Exista si alte tipuri de raliuri:

  1. Raliuri regulatorii – unde accentul cade pe respectarea prevederilor legale si a limitarilor de viteza
  2. Exercitii navigationale – unde se fac si se respecta radarele cu precizie
  3. Raliuri cu 12 masini – populare la nivel de club automobilistic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s