Robert Kubica

Kubica este un pilot polonez, de fapt primul pilot polonez care a participat in F1. Nascut in 1984, Kubica inregistreaza prima victorie in 2008 la Canadian Grand Prix. In 2012 va reincepe participarea la raliuri, iar un an mai tarziu va castiga titlul inaugural WRC2.

Cariera sa in Formula1 incepe in anul 2006, cand devine rezerva oficiala pentru BMW Sauber. In luna august a aceluiasi an el il va inlocui pe coechipierul sau Villeneuve la Grand Prix-ul Maghiar unde s-a calificat pe locul 9 (a treminat pe locul 7 insa a fost descalificat pentru greutatea masinii sub limitele admise). Mai tarziu in acelasi an, Villeneuve paraseste BMW Sauber iar Kubica devine pilotul oficial.

La Grand Prix-ul italian devine primul polonez care sa ocupe podiumul, terminand pe locul 3.

In 2007 la Grand Prix-ul canadian are un accident fara urmari foarte grave.

2007

In 2008 castiga primul pole-position, atat al sau, cat si al echipei si locul 2 la Grand Prix-urile malaezian si Monaco. In luna iunie a aceluiasi an inregistreaza prima sa victorie sa Grand Prix-ul canadian, si incheie anul pe locul 4 in clasamentul mondial.

In 2010 Kubica se transfera la Renault alaturi care castiga locul 2 la Grand Prix-ul australian.

In 2011, in ultima zi de teste la Valencia va stabili cel mai rapid timp al sezonului.

Si sa vorbim despre raliu…

Pe 6 februarie 2011 Kubica sufera un accident in Fabia S2000 la raliul Rande di Andora, unde masina2011 2 iese de pe drum la viteza superioara si loveste un parapet. Descarcerarea a durat mai bine de o ora, iar accidentul a dus la amputarea partiala a antebratului drept, fracturi la cotul, umarul si piciorul drept si hemoragie masiva. Severitatea ranilor a fost cauzata de parapetul trecut prin bordul masinii.

2011 1

In noiembrie se confirma faptul ca lui Kubica ii va fi imposibil sa participe in noul sezon de F1, marcand sfarsitul carierei sale in acest sport. Iar un an mai tarziu se va clarifica faptul ca membrul amputat ii afecteaza libertatea de miscare suficient cat o reintoarcere in F1 sa fie improbabila.

Pe 9 septembrie 2012 Kubica se intoarce in raliu, la Ronde Gomitolo Di Lana, castigandu-l.

In 2013 semneaza cu Citroen pentru WRC2, incepand colaborarea cu Rally de Portugal, unde din pacate are un accident si problemele masinii il claseaza abia pe locul 6. Castiga Raliul Acropolis cu 90 secunde avans in fata lui Protasov. De asemenea, castiga la Rally d’Italia cu o diferenta de 4 minute. In Germania castiga cu un avans sa 12.9 in fata lui Elfyn Evans, in Finlanda insa pierde in fata lui Ketomaa la o diferenta de 90 de secunde, ajungand leader in WRC2.

In Franta castiga in fata lui Evans la 4 minute distanta, castiga si raliul RACC Catalunya.

In 2014 incepe in prima runda a ERC, unde castiga Janner Rallye si trofeul “Ice Master” pentru cel mai bun pilot in evenimentele de iarna ale acelui sezon.

Kubica isi incepe campania in WRC devenind lider in Raliul Monte Carlo pentru primele 2 etape, insa se retrage in ziua 2 dupa un accident. Kubica va fi rapid pe portiuni pentru tot restul sezonului insa nu-si va fructifica viteza in rezultate concrete. Cel mai remarcabil rezultat fiind locul 6 la Raliul Argentinei. Sezonul il incheie pe locul 16 in clasamentul mondial cu 14 puncte.

kubi

Kubica a anuntat ca va continua in raliu si in sezonul 2015, tot alaturi de Ford, sponsorizat de Lotos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s