Pozitia la volan – tehnica de pilotaj

Printre lucrurile care au cea mai mare influenta asupra pilotajului se numara pozitia la volan. Ajustarea scaunului si a volanului trebuie sa: 

  • Permita aderenta pe volan si la miscari extreme (virajul brusc)
  • Asigure eficienta mecanica a corpului (sa nu fie obositoare)
  • Mentina vizibilitatea maxima
  • Previna orice obstructionari (lovirea genunchilor de volan, a cotului de portiera etc)
  • Permita un maxim control asupra masinii.

Mainile trebuie pozitionate in asa fel incat sa ti le poti odihni pe partea de sus a volanului fara sa te apleci si trebuie sa le poti misca pe tot volanul – daca ating genunchii sau portiera volanul ar putea fi prea mare. Pozitia de baza a mainilor se obtine plasand o mana la ora 3, cealalta la ora 9 (considerand impartirea volanului precum cadranul orar), oferind o combinatie de maxim confort si maxim control. Tot pentru marirea gradului de control volanul trebuie sa fie usor mai aproape decat la condusul de zi cu zi permitandu-ti sa abordezi virajele stranse cu mai mare usurinta. In plus chiar in situatia in care ai pierdut controlul poti tine mainile pe volan.

Pentru ajustarea pozitiei picioarelor trebuie sa poti apasa ambreiajul si acceleratia la podea cu genunchii usor flexati, pastrand in vedere faptul ca frana are cursa mai scurta. Dupa acest reglaj asigura-te ca nu lovesti volanul si mimeaza o miscare completa a volanului pentru a verifica.

Pozitia spatelui este mai dreapta decat la condusul pe drum, trebuind sa ofere proximitatea volanului (cam 15-20cm) si vizibilitate optima. Astfel ai un control mai bun asupra masinii, desi pozitia este mai putin relaxata.

Un ultim aspect este inaltimea scaunului – unde trebuie lasata o raza de cam 10 cm deoarece lovirea castii de plafon sau bare poate provoca daune.

Restul e o chestiune de confort – prioritatea este sa creezi un mediu in care ai maxim de control asupra volanului si a pedalelor si libertate de miscare.

Bonus tip: Se spune ca daca pozitia este cea corecta nu poti ajunge sa ajustezi oglinzile.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s