6 sfaturi pentru mersul cu 2 masini

Se intampla din cand in cand sa mergem cu 2 masini in aceiasi directie, la drum lung sau prin oras. In timp ce unii se descurca de minune sa deschida drumul sau sa urmareasca partenerii de drum, sunt situatii neplacute in care o masina trebuie sa o astepte pe cealalta, una se rataceste si asa mai departe. Am decis sa punem la punct un mic ghid pentru mersul impreuna cu alta masina la drum lung.

  1. Fii atent la celalalt – dar nu exagerat!

Unii gasesc neplacut mersul cu 2 masini din cauza dificultatilor de concentrare. Si oricat de bine ai stapani atentia distributiva e greu sa tii cont de masina din spate si sa te poti concentra pe drumul tau.

Mergi in ritmul tau si arunca din cand in cand cate un ochi in retrovizoare ( la apropierea de intersectii, giratorii, viraje) si nu opri daca cealalta masina iti iese din vizor pentru 2 secunde. Fiecare are ritmul lui si cu cat drumul e mai lung cu atat se vor adapta stilurile de condus mai omogen.

  1. Stabiliti ruta in detaliu de la bun inceput

Si stim ca suna facil. Insa in detaliu inseamna fiecare viraj, fiecare bulevard, benzile (daca sunt mai multe benzi pe o directie), vorbiti despre obstacolele cunoscute si punctele de oprire.

In felul acesta orice s-ar intampla sansele sa va reintalniti in mers si astfel sa nu fie nevoie sa va asteptati sunt mari.

  1. Stabiliti un set de reguli de semnalizare

Cum ii spui celui din fata sa se opreasca? Sau celui din spate? E bine sa stabiliti o combinatie de avarie-semnal de la inceput.

  1. Stai departe la drum intins, tine-te aproape in oras

Si explicatia e destul de simpla: la drum lung pot aparea obstacole si alte neprevazute ( de ex radare) care sa necesite frana celui din fata. Dat fiind ca vitezele sunt mai mari o distanta intre masini e binevenita. In plus sunt putine directii in care poti sa mergi in afara de inainte si daca intra alta masina intre voi nu reprezinta o problema chiar atat de mare.

In oras stau altfel lucrurile deoarece rare sunt ocaziile in care mergem numai drept. Si intercalarea unei sau mai multor masini intre voi poate fi problematica in acest sens.

In plus, majoritatea intersectiilor sunt semaforizate iar intr-un oras aglomerat e foarte usor sa pierzi masina din fata daca tu te ai oprit la semafor si nici locuri de oprit nu prea sunt. Pastreaza o distanta mica astfel cel din fata nu va fi nevoit sa franeze brutal la galben ca sa ramaneti in grup.

  1. Mai bine in linie decat in paralel

Tot legat de mersul urban acesta este un sfat mai putin luat in seama. Din cauza diferentelor de dinamica intre benzi, opritul sau mersul in paralel inseamna o dificultate in a tine pasul cu cealalta masina. Mersul in linie cu conditia sa te tii aproape este cea mai buna solutie.

  1. Si nu in ultimul rand – relaxeaza-te!

Mai ales daca ati stabilit un traseu sau macar o destinatie finala, nu exista vreun motiv pentru care sa trebuiasca sa fiti tot timpul impreuna. Mergi in ritmul tau si bucura-te de drum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s