Ambreiajul – Descriere Generala

Ambreiajul este un dispozitiv mecanic care cupleaza sau decupleaza transmisia la roti. Ambreiajele sunt folosite in situatiile in care controlul transmisiei este necesar fie din privinta duratei fie din privinta puterii transmise – de exemplu limitatoarele de viteza restrictioneaza cuplul prin ambreiaj.

Sistemul conecteaza doua axuri – unul atasat motorului si celalalt fiind generatorul puterii de iesire. Desi cel mai frecvent este ambreiajul rotational exista si sisteme liniare.

Majoritatea se bazeaza pe forte de frecare pentru operare. Rolul acestor forte este sa conecteze un membru mobil la alt membru imobil sau de viteza diferita pentru a sincroniza vitezele si a transmite puterea. Diferentele de rotatie intre cele doua componente sunt uneori binevenite.

Clasificare:

Ambreiajele pot fi umede sau uscate. Ambreiajele umede sunt lubrifiate cu un fluid de racire care ajuta si la curatarea suprafetelor dar si la o performanta superioara si o durata de viata marita. Dezavantajul consta in pierderea energiei din cauza cedarii ei in lichid, insa acesta poate fi depasit prin folosirea discurilor multiple. Acest tip de ambreiaj se foloseste la motociclete.

Ambreiajele uscate care folosesc forta de frecare sunt de doua tipuri: de impingere si de tragere, depinzand de pozitionarea discului. La sistemul pe impingere apasarea pedalei trage arcul diafragmei deconectand motorul de la roti, la cel pe tragere arcul diafragmei este impins pentru a deconecta motorul.

Ambreiajele cu disc multiplu folosesc multiple parti intercalate si sunt de regula instalate pe masinile de perfomanta (F1, WRC)

Ambreiajul centrifugal (folosit la mopede) se activeaza automat atunci cand viteza motorului atinge un prag stabilit si se dezactiveaza automat odata cu scaderea vitezei.

Ambreiajul conic are suprafete de frecare de forma conica facand tranzitia mult mai fina decat la un ambreiaj pe disc. Cel mai cunoscut exemplu de ambreiaj conic sunt sincroanele cutiei de viteze care minimizeaza socurile schimbarii treptelor.

Limitatorul de cuplu – ambreiajul de siguranta sau limitatorul de cuplu permite alunecarea unuia dintre axuri atunci cand se loveste de o rezistenta mai mare decat limita admisa, impiedicand cuplul sa se intoarca in motor sis a deformeze axul cu came.

Ambreiajele fara alunecare – care nu permit alunecarea axului: cuplul se transmite in totalitate, ambreiajul poate fi angrenat sau nu. Este folosit in transimisia fara sincroane.

In trecut, discurile de ambreiaj erau fabricate din azbest, insa au fost inlocuite cu o combinatie de rasini organice acoperite cu cupru sau material ceramice. Coeficientul de frecare pentru cele realizate din rasini este de 0.35 in timp ce la ceramic este de 0.25 – de aceea la raliu si la masinile performante se foloseste intens ambreiajul ceramic.

Amortizoarele ambreiajului sunt dispositive care micsoreaza socul la ambreiere/debreiere, fiind deseori pozitionat pe central discurilor. In plus reduc vibratiile pe trenul de rulare si pre-amortizoare sunt folosite pentru a reduce vibratiile la relanti prin modificarea frecventei natural a discului. Pre-amortizoarele sunt comprimate de vibratiile radiale ale motorului si sunt comprimate la maxim in momentul in care amortizorul principal intra in functiune.

Pedala de ambreiaj poate opera hidraulic sau pe cablu, iar apasarea pedalei deconecteaza motorul de la roti. Deasemenea, daca ambreiajul este conectat insa transmisia este la relanti motorul roteste axul de transmisie insa puterea nu este transmisa rotilor.

Ambreiajul este pozitionat intre motor si cutia de viteze, deconectarea lui fiind necesara pentru selectarea treptelor. Desi rotatia cutiei nu se opreste in timpul selectarii cuplul nu este transmis frecarea fiind deci mai mica. Axul de iesire al transmisiei este conectat permanent la roti pentru a asigura sinconizarea dintre viteza cutiei si viteza de drum. Orice diferenta de viteza intre motor si cutie se omogenizeaza la ambreiere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s