Istoria Rolls Royce Phantom – evolutia unei legende

Uitandu-ne la Phantomul din 1929 si la cel din 2003 ne dam seama ca masina asta a reusit sa insemne acelasi lucru timp de aproape un secol, adaptandu-se tendintelor si cerintelor pietei fara sa piarda nimic din farmecul ei natural. Daca am vrea sa facem o comparatie sau un istoric al designului auto Rolls Royce Phantom ar fi alegerea optima.

In primul rand poate va intrebati ce semnifica emblema Rolls Royce – ei bine, undeva prin 1950 cei doi au decis ca este momentul sa isi creeze un element decorativ de aplicat pe grila frontala deoarece cumparatorii modelelor – oameni seriosi de altfel – isi puneau oricum tot felul de prostii. Personajul din emblema este secretara si amanta unuia dintre conducatorii companiei, emblema care a fost denumita si “Spirit of Ecstasy”.

Primul model, Phantom I a fost fabricat intre anii 1925 si 1931, avand un total de 3512 unitati produse. Primul model avea o cilindree de aproximativ 7700 cmc, 6 cilndri in linie si o cutie manuala cu 3 sau 4 trepte de viteza .

I
Cel de-al doilea model, fabricat intre 1929 si 1936 intr-un total de 1680 de unitati si cu o cutie in 4 trepte prezinta niste modificari stiliistice, insa neevidente. Farurile sunt marite si ecartamentul este putin micsorat pe spate.

II
Schimbari evidente apar la cel de al treilea model produs in 727 de bucati intre 1936 si 1939. Cilndreea este micsorata la 7400cmc, motorul devine V12. Ca aspect farurile sunt coborate, masina toata este un pic coborata, aripile sunt mai putin pronuntate, pe spate fiind aproape invizibile, linia generala este mai fluenta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Phantom IV din care au fost produse doar 18 bucati inre anii 1950 si 1956 este primul model cu cutie automata din seria Phantom. Motorizarile au fost 5,7l si 6,5l, ultima fiind pusa doar pe ultimele 3 bucati produse. Masina devine evident mai mare, mai inalta, apar proiectoare pe bara de protectie si aripile sunt reaccentuate.

IV
Cel de al 5-lea model a fost produs intre 1959-1968 intr-un total de 516 unitati, cu o cilindree de 6230 cmc V8 si cutie automata. Farurile sunt micsorate si departate, grila devine mai patratoasa mai lata, aripile sunt nepronuntate si masina este cu totul mai scunda.

V
Phantom VI produs in 314 bucati intre 1968-1990, vine cu motorizarile 6,2 sau 6,75l. Linia generala este rotunjita, farurile devin patrate si mult coborate si grila este ridicata.

VI
In 2003 intra in productie modelul de 6,75l V12 cu transmisie automata in 6 sau 8 trepte. Botul este mai alungit, parbriul mai inclinat, farurile patrate si proiectoarele rotunde sunt pastrate. Diferenta de nivel dintre grila si faruri este diminuata, dispare bara cromata si apare bara la culoare si fata aripilor devine patrata.

2007
In 2007 apare Cabrio cu un alt aspect. Farurile si proiectoarele sunt micsorate si aduse impreuna, as spune stilizate, grila este latita, conturul este compact si patratos si linile orizontale sunt drepte.

2011
In 2008 apare ultimul model care pastreaza linia generala a Coupe-ului cu un mic detaliu in dreptul oglinzii.

2003Singura colectie din lume care contine toate modelele Rolls Royce Phantom este a lui I. Tiriac si o puteti vedea aici: http://www.tiriaccollection.ro. Unele dintre modelele detinute de el sunt expuse la muzeul Rolls Royce din Muenchen.
Mai jos am lipit toate pozele una de cealalta intr-o galerie , enjoy!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s