Cum sa dai soferii mai lenti la o parte in siguranta

In padurea de la Romanesti, pe sensul spre Bucuresti, duminica, pe la 10 pm. Eu la volan, in stanga. Stanga drumului, adica. Depaseam un cardulet de masini mai lente din banda 1. In spatele meu, la un sir de carnati distanta, fulgera incontinuu, dinspre botului unui Merc, model Titanic, 2014 tarziu. Era acolo de mai putin de 10 secunde. Trebuie sa intelegi ca respectivul cardulet era cat se poate de ordonat, cu exact atata loc intre masini precum spatiul dintre vagoanele unui marfar. Zeus, din spate, si-ar fi dorit probabil sa imi suflec pantalonii si sa ma ridic cat mai mult pe varfurile rotilor, iar el sa treaca pe sub ele, intr-o figura nebuna de tango auto. Sau poate sa ma dau la o parte. Cred ca pe contrasens, in banda unu nu aveam loc decat daca imi faceam. Imediat ce am depasit locomotiva trenuletului, ma infig concomitent in banda 1 si in frana, locul nu parea suficient pentru cei 130 km/h pe care ii aveam. Mugind, vaporul trece pe langa mine si ma pun incantat in spatele lui, pregatit sa imi agat umbrela de bara lui din spate si sa profit de culoar. Cinci lungimi de masina mai departe, frana la 110. Padurea se lumineaza, pasarelele incep sa se trezeasca, omul din fata fulgerelor probabil se intreaba daca nu cumva sustine un test pentru detectarea epilepsiei, iar eu aud soferul Mercedesului cum sparge ghinde in maxilarele precis incordate. Cronometrul meu biologic indica 43 de secunde pana cand am decolat din nou, pana la prima frana, aflata la vreo alte 40. Pe exact tiparul asta am ajuns la Bucuresti. Omul habar n-avea cum sa-si faca viata mai usoara. Asa ca m-am gandit sa iti spun cum fac eu. Nu spun ca am vreo metoda miraculoasa, sau ca ce fac e perfect. Sau corect, din orice punct ai privi toata tarasenia. Dar imi pare mai sigur si mai eficient. M-as bucura daca cel care ma prinde din urma sa faca la fel. Nu abuzez insa de procedeul acesta, si mi-as dori ca nimeni sa nu o faca, doar cand sunt chiar grabit. Iata cum:

 • Ma uit cat se poate de departe si incerc sa anticipez ce face fiecare, indiferent de banda in care se afla; in momentul in care in banda 2 (unde se presupune ca ma aflu si eu) este o masina mai lenta aplic urmatoarele:
 • Semnalizez stanga;
 • Accelerez in acelasi ritm ca si cand nu ar fi nimeni in fata, in timp ce verific daca cel din fata are loc in banda 1; daca nu are, pastrez o distanta de minim 3 lungimi de masina (cu cat viteza lui e mai mare, cu atat si distanta);
 • Daca are loc in b1, atunci accelerez pana la distanta amintita mai sus, ridic piciorul de pe acceleratie si incep sa franez usor, alunecand spre masina din fata.

Nu pare cine-stie-ce, dar e o metoda care prezinta cateva avantaje. Mai intai, viteza ta va fi superioara masinii din fata, astfel incat, atunci cand se va da la o parte, nu vei avea nevoie de trei sferturi de ora pentru a efectua depasirea. Apoi, (de fapt mai inainte, pentru ca este mai important), plasarea piciorului deasupra (sau chiar pe) pedalei de frana, te pune intr-o situatie de siguranta, poti opri in orice moment. In cel mai rau caz, daca soferul mai lent nu se muta in banda unu, tu vei avea aceeasi viteza (inainte de a va atinge…), dar cu piciorul pe frana. Asta inseamna ca daca in fata se franeaza violent, ai economisit acea fractiune de care ai nevoie pentru a actiona pedala, care de multe ori face diferenta intre accident si siguranta.

Nici nu cred ca are rost sa iti amintesc ca toate cele de mai sus se aplica in conditii de aderenta perfecta (asfalt uscat, cauciucuri corespunzatoare) si frane functionale.

La fel de evident, nu ar fi rau daca ai avea in minte si cealalta metoda, conform careia ajungi mai repede din punctul A in punctul B, daca pe traseu nu trebuie sa te opresti sa tragi un pui de somn (mai scurt sau de tot), la spital sau politie – festina lente ar zice unii. Fixeaza-te asupra partii cu festina, aplic-o (din b1) pe a doua – vei fi mult mai relaxat!

2 thoughts on “Cum sa dai soferii mai lenti la o parte in siguranta”

 1. bine ca ai masina sa te ajute 😀 ! de/am avea sii dumuri cu mai multe benzi ar fi loc pentru toti ! Drumuri bune !

  1. hey, multumesc de urare, la fel si tie!
   tocmai mi-ai amintit de o chestie pe care nu reusesc sa o inteleg la soferii din Ro: avem o gramada de km de autostrada pe 3 benzi. vreo 30 adica. si intotdeauna banda 1 e goala, pe ea circula doar camioane… parca soferul roman s-ar simti ofensat de ideea de a folosi prima banda.
   iar a propos de povestea de mai sus – s-a intamplat intr-o fabia cu motor de 1.2 🙂
   punctul de vedere pe care mi-am dorit sa il impun a fost (1) asigura-te ca cel din banda 2 are loc sa se dea la o parte; (2) cand te apropii de el purcede la franat progresiv 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s