Condusul vara – DOs and DON’Ts

Pentru ca se apropie cu pasi repezi am decis sa punem la punct o lista cu lucruri esential de facut dar si cu lucruri important de evitat vara. Si sa incepem cu DOs:

1. Foloseste lichide si fluide diluate – antigel, lichid de servo, lichid de frana, cat mai bine noi. Uleiul de motor si de cutie dedicat este o alegere deasemenea buna deoarece sufera mai putine modificari datorate temperaturilor ridicate. O sa luam exemplul antigelului pentru explicatie: antigelul este transferat din vasul de expansiune in radiator cu ajutorul unor furtune cauciucate. In momentul in care pleaca din vas temperatura antigelului este de cel putin 80 de grade Celsius, ceea ce genereaza 2 probleme: posibilitatea impuscarii furtunelor de legatura si dilatarea excesiva a lichidului in vasul de expansiune, ceea ce duce la presiune ridicata in jnteriorul vasului, temperatura inca mai mare si avarierea radiatorului. De aceea, vara antigelul se dilueaza 30%-70%.
aa8
2. Poti frana mai tarziu, si e chiar indicat

Datorita temperaturii ridicate discurile de frana tind sa se incinga mai repede, ceea ce face frana mai eficienta din prima. In plus, anvelopele de vara au o aderenta crescuta pe uscat ceea ce da un plus de precizie franarii. E indicat sa franezi mai tarziu pentru a evita uzura excesiva atat a sistemului de franare cat si a anvelopelor.

3. Poti accelera mai repede si folosi ture mai inalte
120920_MX_heroSi aceasta deoarece inca de la pornire motorul este aproape de temperatura optima de functionare, toate traseele sunt dilatate si pregatite de transferul de fluide, ceea ce inseamna ca si pistoanele se vor lubrifia mai repede, motorul putand duce turatii cu 50-60% mai sus decat iarna. In plus, condusul aproape de limita motorului are un efect benefic asupra acestuia, mai ales daca nu se intampla cu frecventa exagerata, deoarece faciliteaza curatarea tuturor galeriilor si ungerea mai corecta.


DON’T s
1. Lichide in exces

Nu folosi nimic in exces – poate doar lichid de parbriz. La temperaturi ridicate fluidele tind sa se dilate, ocupand mai mult loc si astfel depasind limita superioara indicata de producator. Cum am spus si mai sus, atunci cand se dilata, presiunea creste, ceea ce le creste si sensibilitatea la temperatura si pot aparea avarii cauzate de lichide prea fierbinti, prea apoase sau in exces.

2. Ambreiaj in exces
Liantul discurilor fie el azbest, raibest sau altceva are o sensibilitate termica ridicata. Suprafolosirea ambreiajului impreuna cu temperaturile ridicate duc la uzura excesiva a liantului si deci a sistemului de ambreiaj, iar daca sistemul este déjà uzat, poti ajunge in situatia in care nu poti folosi cutia de viteze.

3. Anvelope desumflate
Daca iarna conducem cu anvelopele la 0.2 in loc de 0.22, vara acestea trebuie sa fie umflatshutterstock_2135213e la specificatia producatorului, permanent. Motivul este ca asfaltul incins uzeaza mult mai rapid anvelopa din componenta dura, a carei portiune de contact depaseste specificatia. Mai mult, cauciucul dezumflat este mai expus catre diverse cuie, sarme si alte obiecte producatoare de pana.
In plus, aderenta nu este o problema atunci cand purtam gume de vara, deci nu exista niciun motiv pentru care am tine cauciucurile moi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s