Revizia periodica – la ce trebuie sa fii atent

Pentru ca vara e momentul propice pentru revizii, am decis sa punem cap la cap un articol cu lucrurile la care trebuie sa fii atent atunci cand iti duci masina la revizie. In primul rand vom incepe cu evidentul dar:

filtru_aer_sport_lampa_af-3__79274

1. Verifica sa fie inlocuite toate filtrele si fluidele

Stim ca suna facil insa au fost situatii in care a fost facturat un filtru de ulei, ca s-a constat la urmatoarea revizie ca filtrul de pe masina era neschimbat din 2004. Si mentionez ca revizia a fost facuta la reprezentanta in 2010. Deci fi cu ochii in 4 dupa asemenea scapari. Filtrele de aer, combustibil, ulei, polen, trebuie inlocuite cu piese noi – deci uita-te ca piesele sa vina ambalate, sigilate si data de fabricatie sa fie cel mult cu un an in urma. In plus cere inlocuirea si completarea tuturor fluidelor inclusiv lichid de frana, servo, uleiul cutiei de viteza, diferential daca e cazul, pentru ca altfel nici macar nu le vor verifica nivelul si consistenta. Un al doilea lucru care nu se practica este:

1566112. Test de frana

Care este esential si nu ar trebui sa lipseasca din nicio revizie. In plus, o inspectie atenta (oricum vor urca masina pe rampa) si o curatare rapida a culiselor de la etrieri te vor scapa de neplaceri pe viitor. Si de asemenea ar trebui sa soliciti si:

2446445-afp-mediafax-foto-joe-raedle3. Test de emisii

In unele service-uri se face si motivatia din spatele acestui fapt este ca emisiile dau informatii esentiale despre functionarea motorului, filtrelor si sondei Lambda. O revizie este in acelasi timp si o diagnoza si, in concluzie, testul de emisii este necesar. La fel ca:

fiat_ecu_small14. Diagnoza ECU

Si se face intotdeauna. Trebuie sa curete log-ul de erori si sa seteze intervalul de service la preferinta ta (km sau timp) dar, si atentie, asta nu se face: sa investigheze cauzele erorilor din log , declansarea sistemelor controlate ECU (ABS, ESP etc) si sa compare cu parametrii fabricantului. Este esential.

stop-far-lampa-tripla-spate-st-42ac81d27aaf010228-0-0-0-0-05. Electrica

De asemenea, toata electrica trebuie verificata: geamuri, inchidere centralizata, aer conditionat, lumini, mai ales la masinile mai vechi de 5 ani, pentru ca aceste componente pica pe rand si genereaza foarte mari probleme (pierderi de masa, neincarcarea bateriei, aprindere deficitara). Electrica include si electromotorul (trebuie sa afli daca o sa ai nevoie de carbuni noi) si bobina de inductie cu bujiile pentru tipare iregulate de aprindere.

Cap-bara-pipa-bieleta-Supernova-Solenza_4832191_13045829986. Verificarea trenului de rulare

Inclusiv diferentialele si sa iti dea o situatie la final: suspensia mai duce x km, capetele de bara sunt cum sunt, etc. De asemenea echilibrat, verificat rata cambrajului, simetria bracajului, coloana volanului, etc.

3617. Curelele de distributie si alternator

Distributia are un ciclu de viata relativ scurt. La sfarsitul reviziei va trebui sa stii cand sa te astepti sa o inlocuiesti. Cureaua de la alternator se slabeste in timp – cea mai usoara diagnoza sunt zgomotele la umezeala atmosferica si la debreiat. Trebuie stransa putin sau inlocuita cand zgomotele devin frecvente,deoarece s-ar putea sa intampini dificultati cu incarcarea bateriei.

Una peste alta revizia este si o diagnoza a masinii, la sfarsitul ei trebuind sa stii ce probleme urmeaza sa intampini, cam cand sa te astepti la ele si la ce sa fii atent. Ce e mai putin de atat nu e revizie. E schimb de filtre si ulei.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s