Cum eliminam zgomotele la franare – ghid

O problema frecventa si destul de delicata sunt zgomotele la franare. Am publicate deja un articol despre care sunt aceste zgomote si ce inseamna ele, articol pe care il poti citi aici. In acest articol am pus cap la cap un ghid cu mici modificari pe care le poti face pentru a elimina zgomotele care apar la sistemul de franare.

Verifica jocul pieselor
Etrierii, placutele si celelate componente ale sistemului de franare ar trebui sa fie imobile la incercarea de a le misca cu mana libera. Piesele care au joc pot vibra generand zgomotele. Incearca sa le fixezi pentru a elimina problema. Deasemenea, inlocuieste toate sarmele si clipsurile slabite, deteriorate sau lipsa pentru a te asigura ca placuta nu se misca in etrier.

Incearca o solutie amortizoare
Se aplica un strat subtire din aceasta solutie pe spatele placutelor (intre placuta si etrier). Aceasta va diminua vibratia placutei si implicit, zgomotul. Solutia trebuie lasata sa se usuce inainte de a asambla franele pentru a avea timp sa se intareasca (ideal 8-12 ore). Solutia isi schimba culoarea in momentul in care este complet uscata. Atentie insa daca folosesti uscatorul pentru a intari solutia, sa astepti pana cand ajunge la temperatura camerei inainte de a monta franele. O astfel de solutie (Disc Brake Quiet) se gaseste pe Amazon la 5$.

Verifica si inlocuieste placutele daca este necesar
Multe dintre placute au un indicator de uzura care vibreaza atunci cand uzura depaseste un anumit nivel.
Poti incerca placute din materiale diferite daca specificatiile producatorului permit acest lucru. Ar trebui sa stii ca placutele sunt de 3 tipuri:

  • Placutele organice, cu sau fara azbest sunt mai silentioase dar mai putin performante si se uzeaza mai rapid. Nu tolereaza caldura la fel de bine ca si cele metalice si pot deveni ineficiente la cald.
  • Cele din material semi-metalic (material organic cu particule mecanice) sunt un compormis optim intre performanta si zgomot. Sunt deasemenea, mai rezistente si nu inregistreaza diferente mari la cald insa pun presiune pe disc.
  • Placutele metalice sunt cele mai eficiente dar si cele mai zgomotoase. Nu au variatii de performanta in functie de temperatura si fac fata la opriri repetate. Pun insa cea mai mare presiune pe discuri ducand la o uzura mai rapida.
    Unele placute au in compozitie materiale lubrifiante (grafit, carbon) care reduc zgomotul si implicit si uzura.

Verifica discurile si tamburii pentru uzura
Uzura pote face placuta sa sara si sa se miste neregulat in etrier. Verifica finetea supratefei cu un nivelator sau poti pozitiona o hartie peste ea si hasura cu un creion pentru a evidentia micile defecte. Daca acestea apar discul este ori prea uleios ori prea uscat. Semnele de uzura pot fi reduse daca nu sunt prea adanci. Un service auto specializat le poate slefui pana ajung la finetea optima. O alta metoda care functioneaza pentru tamburi este folosirea franei de urgenta la 100%. Tamburii au niste santuri fine (ca discurile de vinil) pe care sabotii le urmeaza. Problemele apar in momentul in care traseul lor este intrerupt. Metoda de remediere este urmatoarea: pe un traseu inchis condu cu o viteza de 50-60km/h si foloseste frana de mana pentru a opri masina. Cand ridici frana de mana nu elibera butonul pentru a nu bloca sabotii in pozitia de franare si a evita supraincalzirea. Repeta de 3-4 ori. Tamburii se vor slefui automat.

O ultima solutie ar fi inlocuirea discurilor sau tamburilor in cazul in care uzura este prea adanca sau discul este deformat. Asemenea probleme se manifesta in forma unui zgomot metalic la franare si pot aparea din cauza uzurii excesive a placutelor.

One thought on “Cum eliminam zgomotele la franare – ghid”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s