Zgomote la franare – ce inseamna fiecare tip de zgomot

Una dintre cele mai frecvente si deranjante probleme ale masinilor noastre sunt zgomotele care vin dinspre frane sau apar la franare. Asa ca am pus cap la cap un ghid cu cele 5 tipuri de zgomote care apar, ce inseamna ele, iar daca vrei sa afli si cum sa le rezolvi, gasesti un articol aici:

1. Zgomotul de metal pe metal
De departe cel mai infricosator zgomot, sunetul de metal pe metal apare dintr-o cauza destul de periculoasa: tocirea sau lipsa completa a placutelor de frana. La franare se atinge direct metal pe metal fara vreun material amortizor de franare. In aceasta situatie placutele trebuie inlocuite cu rapiditate pana nu distrug discurile.

2. Zgomot de lovitura venind din spate
Acest zgomot, mai rar decat cele frontale, este specific sistemului de franare pe tamburi. Tamburii au niste santuri fine pe care sabotii le urmeaza. In momentul in care traseul sabotilor este intrerupt, acestia ricoseaza si lovesc tamburul, generand zgomotul mentionat. In acest caz sunt disponibile 2 modalitati de slefuire a tamburilor.

3. Scartait la franare.
De departe cel mai iritant zgomot, acesta este cauzat in primul rand de placutele de slaba calitate. Majoritatea masinilor de serie (ca sa nu spun toate) vin dotate cu placute semi-metalice (un aliaj de azbest cu particule metalice). Placutele de proasta calitate au in compozitie fulgi metalici de mari dimensiuni care freaca discul generand scartaitul la franare. Zgomotul dispare atunci cand fulgul a fost complet macinat, dar de regula in spatele unui fulg metalic este altul gata sa ii ia locul.
Daca franele scartaie in timpul mersului, insa la franare zgomotul dispare, inseamna ca a venit momentul sa iti schimbi placutele. Acestea au un indicator metalic construit in asa fel incat la uzura sa frece discul pentru a te avertiza.

4. Zgomote la pornire

Zgomotele care apar la pornirea la rece a vehiculului dar dispar dupa scurt timp sunt cauzate de ruginirea tamburilor si a placutelor. O metoda pentru a le inlatura macar pentru o vreme este demontarea si ungerea sistemului de franare.

5. Zgomot de zgarietura
Zgomotul de zgarietura, taras (nu metal pe metal ci aproape de metal pe asfalt) care apare in timpul condusului sau la viraj este cauzat de noroi sau pietris prins n sistemul de franare, de regula in spatele discului. Zgomotul va disparea treptat dar daca vrei neaparat poti incerca sa identifici problema local si sa desprinzi cu un bat pietricelele sau noroiul intarit in spatele discului.

Speram ca acest ghid sa va fie de folos in diagnoza si rezolvarea prproblemelor care apar la sistemul de franare.

One thought on “Zgomote la franare – ce inseamna fiecare tip de zgomot”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s