Tipuri de racire pentru Turbocharger

Cu ceva vreme in urma am scris un articol in care am compilat toate informatiile necesare despre Turbo. Revenim acum cu o succinta descriere a tehnologiilor de racire pentru Turbo pe care le puteti folosi. Evident prima pe lista este:

 1. Intercoolerul (Radiatorul)
  Odata cu presiunea crescuta pe admisie creste si temperatura motorului. In plus esapamentul care alimenteaza turbina are o temperatura ridicata. Aerul cald este mai putin dens, iar concentratia de oxygen este mai mica, reducand astfel eficienta volumetrica.
  Intercoolerul este un radiator pozitionat in dreptul admisiei care scade temperatura aerului si creste eficienta motorului.
 2. Sistemul de injectie pe apa
  Sistemul de injectie pe apa vaporizeaza apa inainte de admisie pentru a raci aerul – este folosit in industria auto si aero.
 3. Sistemul de injectie pe combustibil
  Sistemul de injectie pe combustibil adauga extra combustibil aerului pe admisie pentru a-l raci. Combustibilul suplimentar nu este ars ci vaporizat. Vaporizarea combustibilului reduce temperatura si masa combustibilului reduce energia termala din esapament. Aceasta tehnica mareste rata emisiilor.
 4. Supapa
  Multe dintre turbine folosesc o supapa care permite reducerea lag-ului. Aceasta regleaza fluxul de esapament care intra in turbina. Poate fi controlata cu o diafragma aspirata, care va sta inchisa pana cand ECU semnaleaza overboostul printr-un solenoid sau un sistem adiacent. Majoritatea masinilor cu turbo de serie folosesc o singura diafragma care sta deschisa mechanic de catre fluxul de aer venind din esapament.
 5. Valvele tip Blow-off
  Motoarele cu turbina care functioneaza la turatii inalte necesita un volum mare de aer intre turbina si admisie. Cand acceleratia este inchisa, aerul comprimat circula din valva acceleratorului fara a avea pe unde sa iasa. Riscul este reprezentat de decomprimarea fortata a aerului in turbina, fapt ce va incetini turbina mult mai rapid decat este natural.
  Pentru a evita acest risc se pozitioneaza o valva intre turbina si admisie, care va elimina excesul de aer. Principalul rol al acestei valve este sa mentina rotatia turbinei la viteze mari. Aerul este de regula recirculat in turbina – fapt necesar deoarece eliberarea aerului in atmosfera ar putea cauza un consum marit de combustibil (deoarece senzorul deja a calculat aerul intrat in valve si astfel il va calcula si a doua oara). Reciclarea aerului scurteaza deasemenea timpul necesar reincarcarii turbinei dupa decelerarea brusca, deoarece continutul turbinei cand valva este activa este mult mai redus.

Vom reveni in curand cu o descriere mai pe larg a fiecarui tip de racire.

2 thoughts on “Tipuri de racire pentru Turbocharger”

 1. numai prostii scrisasi aici gen ” aerul cald este mai dens” si “fulxul de esapament care intra in motor”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s