6 lucruri la care sa te uiti atunci cand iti cumperi o masina SH

Majoritatea masinilor cumparate in ultimii ani in Romania au fost cumparate Second Hand din strainatate sau de la posesori privati din tara. Parte si din cauza faptului ca preturile masinilor noi sunt accesibile numai pentru unii cumparator, piata SH capata din ce in ce mai multa amploare in Romania. Am cautat pe internet si din pacate nu am gasit nicaieri un ghid cu adevarat comprehensiv legat de lucrurile la care trebuie sa te uiti atunci cand decizi sa iti cumperi o masina SH, asa ca am decis sa

punem cap la cap un ghid cu 6 aspecte esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare.

Desi incurajam ca inainte de semnarea contractului sa cauti un service auto cu centru de diagnoza in zona care sa iti faca diagnosticul complet (numar real de kilometri, numar kW putere ramasi reali, diagnoza ECU, Lambda, etc), inainte de a decide sa te supui unei astfel de cheltuieli ar fi bine sa te uiti la:

1. Sistemul electric – inclusiv lumini, aer conditionat (cald si rece pentru a vedea nivelul freonului), geamul electrice, incalzire in scaune, oglinzi, trapa, sistem audio, afisaje si tot ce tine de acesta. Inclusiv afisajul tuturor martorilor pe bord la contact (care difera insa de la un producator la altul). De ce? Odata ce o parte din sistemul electric incepe sa pice – semn al unei masini state excesiv te poti astepta sa urmeze si celelalte. In plus disfunctii ale sistemului pot evidentia probleme mai grave cu consumatorii, alternatorul sau bateria.
2. Aspectul motorului – si aici vorbim de un lucru de finete. Motorul trebuie sa fie moderat de curat nici rapus de praf, insa nici proaspat spalat. Nu spunem ca nu ar putea fi exceptii insa un motor proaspat spalat poate fi semn al unui motor nepornit de mult, sau mai rau, un motor la care s-a umblat recent. Si daca s-a umblat atat de recent incat motorul sa arate inca impecabil, e clar ca s-a umblat cu ocazia interesului tau in masina respectiva.
3. Urme de rugina – verifica atent masina, mai ales pe la garnituri dupa urme de rugina. Pe langa faptul ca rugina in acele zone poate semnifica o izolare defectuoasa, daca nu ai de gand sa o vopsesti imediat dupa ce ai cumparat-o, rugina unstalata se va extinde si va afecta diferite portiuni importante ale masinii. In plus rugina poate fi un indicator fidel al eventualelor accidente, suduri etc.
4. Cursele pedalelor – care trebuie sa aiba un anumit grad de fermitate. Ambreiajul moale sau cu cursa schimbatoare este un semn destul de bun al faptului ca discurile vor trebui schimbate. La fel si acceleratia cu cablul, frana cu etrierii sau discurile.
5. Zgomotul motorului la pornire – daca zgomotul este puternic, metalic inseamna ca masina a mers o buna perioada fara ulei. Desi de multe ori poate fi un simptom al unui motor nepornit de multa vreme, ar fi bine totusi sa ai in vedere si acest aspect.
6. Vira pe loc – evidentiaza probleme la sistemul de servo, diferente de suprafata a capetelor de bara sau alte probleme la trenul de rulare.

Speram ca acest ghid sa va fie de folos, insa simtim nevoia sa accentuam ca un testdrive este mai mult decat necesar si ca o diagnoza la service – in cazul in care evidentiaza diferente intre ce a spus vanzatorul si realitate trebuie platita de catre cel care incearca sa va vanda masina. Drum bun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s