Subaru Forester 2015 sau Mitsubishi Pajero/Montero 2014 – care e mai bun pe off-road?

Anul acesta Subaru au mai scos un Forester si nici nu a apucat bine sa intre pe piata ca anunta un Forester nou,  specificatie 2016. Momentan pe piata cele mai noi modele accesibile publicului european sunt Forester 2015 si Pajero 2014. Am aruncat un ochi peste specificatii si am ajuns –  evident la o concluzie: Pornind de la niste parametri generali (motorizare,  dimensiuni,  transmisie)  si unii specifici (greutate maxima remorca,  unghi de atac,  suspensie),  am realizat comparatia intre cele doua masini. 222372 (1) Subaru Forester vine cu o gama de motorizare variind intre 2.0 – 2.5l cu 4 cilindri in linie,  16V,  din care ne vom opri asupra versiunii de 2.5. Aceasta dezvolta 170 cp la 5800rpm si 236Nm la 4100rpm.

Pajero vine cu motoare V6 intre 3.0-3.8 l care dezvolta intre 127-254cp si un cuplu intre 267-373Nm, in functie de versiunea de motorizare. La o prima vedere Pajero pare mai bazat –  nu atat din cauza motorizarilor generoase si a cailor putere dezvoltati de ele,  cat din perspectiva unui cuplu sensibil mai mare care reprezinta un avantaj serios in off-road.

Mergem mai departe si aruncam un ochi si la transmisie.  Forester ne propune o cutie manuala in 6 trepte,  foarte folositoare pentru alergatul pe asfalt (deoarece permite etajarea diferita a cutiei pe nivele de turatie,  deci o accelerare mai buna),  dar nu neaparat relevanta pe off-road.  Pajero vine cu o cutie standard in 5 trepte,  manuala. Desi nu este neaparat un factor de diferentiere,  vom acorda un punct tot lui Pajero,  mai mult pentru irelevanta etajarii lui Forester pentru scopul acestui articol.

In ceea ce priveste dimensiunile, avem un raport interesant:

Forester: inaltime 168cm, lungime 459cm si latime 179cm.

Pajero: inaltime 187cm, lungime 490cm si latime 187cm.

Date fiind aceste date am fi tentati sa acordam punctul lui Subaru,  insa mai avem un parametru de diferentiere:

Garda la sol: Subaru 22cm, Mitsubishi 23,5cm.

In plus, motorul mare al lui Pajero si cuplul pe masura compenseaza pentru dimensiunile mai mari.

Greutatea masinilor este cu totul altceva. Subaru cantareste 1500kg, in timp ce Pajero cantereste 2300kg. Diferenta de aproape 50% isi spune cuvantul,  facand Forester mai vioi pe langa drum si dandu-i un avantaj real in abordarea mai multor tipuri de terenuri.

In ceea ce priveste capacitatea maxima de remorcare, masinile inregistreaza diferente considerabile.  In timp ce Subaru are o limita de 700kg, la Pajero s-a raportat o greutate care poate ajunge la 1500-2000kg (insa specificatia standard este tot undeva pe la 700-800kg).

Unghiurile de atac, repectiv fuga inregistreaza diferente reale insa.  La Forester unghiul de atac este de 23 grade si cel de fuga de 24 grade, in timp ce Pajero se lauda cu 36.6 grade pentru unghiul de atac si 25 grade pentru cel de fuga.

Utimul parametru este suspensia echipare standard.  Forester vine cu o suspensie MacPherson si twin wishbone independenta pe toate cele 4 roti.  Pajero vine cu un multi-link Coil + stabilizator, tot twin wishbone, pe spate insa in 8 pinioane pe fata.  La suspensie acordam detasat punctul lui Forester,  deoarece suspensia independenta da un foarte mare avantaj.

Punctajul final e de 5-2 pentru Pajero.  Deci raspunsul la intrebarea formulata in titlu este “SUV-ul de anul trecut”! 2014-Mitsubishi-Pajero-Exceed-beach

One thought on “Subaru Forester 2015 sau Mitsubishi Pajero/Montero 2014 – care e mai bun pe off-road?”

  1. Am făcut, cu ani în urmă, un test cu Mitsubishi Pajero atât pe asfalt cât şi off-road, iarna şi s-a comportat ireproşabil. Maşini bune, dom’le…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s