Suspensia MacPherson – descriere

Suspensia MacPhearson este un sistem de suspensie care foloseste un piston telescopic ca pivot virant superior. Este folosita intensiv pentru

axul fata al masinilor modern si este denumita dupa cel care a patentat designul.
11Pistonul foloseste un sistem bifurcat sau o legatura comprimata de o legatura secundara – generand un punct de montare inferior pentru axul rotii. Acest sistem de la bratul inferior inlocuieste lateral si longitudinal locasul rotii. Partea de sus a butucului este fixata rigid in partea de jos sau partea exterioara a pistonului. Linia de la montajul superior al pistonului, pana la articulatia inferioara da inclinarea axului volanului.
Pentru a fi cu adevarat de success, pistonul MacPhearson a necesitat intrducerea constructiei monocorp – deoarece necesita mult spatiu vertical si o montare rigida plus o distributie specifica a socurilor. Pistonul va face corp comun cu arcul si amortizorul (Suspensie tip Coilover). Arcul poate deasemenea avea coloana de volanatie inclusa in partea inferioara. Setarile genereaza mai mult spatiu in compartimentul motor si ofera o metoda usoara de a seta geometria suspensiei.
Suspensia Pseudo MacPherson
Acest tip de suspensie este foarte similar cu suspensia MacPherson, numai ca bratul inferior este inlocuit cu un sistem bifurcat. Deasemenea, daca suspensia include o bara anti-ruliu, aceasta este atasata amortizorului arcului.
Avantaje
Este o alegere destul de populara din cauza simplitatii si a costului redus de fabricare.
Dezavantaje
Analiza geometrica arata ca nu permite miscarea verticala, laterala sau si-si a rotii fara modificarea unghiului de cambrare.
Nu da o manevrabilitate la fel de buna ca si suspensia dublu-bifurcata sau multi-link deoarece de mai putina libertate in schimbarea unghiului de cambrare sau a centrului de rului.
Tinde sa transmita zgomot si vibratie de la drum direct in sasiu – generand nivele ridicate de zgomot si o senzatie dura in comparatie cu sistemele dublu-bifurcate – fiind deci necesare mecanisme extra de reducere a zgomotului.
In ciuda faptului ca acest sistem de suspensie are mai multe dezavantaje decat avantaje pentru uzul curent, este in continuare folosita in masinile performante precum BMW sau Porsche.

One thought on “Suspensia MacPherson – descriere”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s