Zgomote la rulare – ce inseamna fiecare tip de zgomot

Zgomotele la rulare sunt cel putin neplacute, insa pot fi periculoase pentru masina. De aceea am pus cap la cap un mic ghid care te va ajuta sa identifici cele mai periculoase zgomote care pot aparea la rulare.  Primul zgomot la care trebuie sa fii atent este: 

  1. Zgomote provenind de la esapament

Daca zgomotul normal al masinii se aude mai tare in habitaclu  si se aude de sub masina exista posibilitatea ca esapamentul sa fie gaurit. Reparatia esapamentului este simpla si necostisitoare insa daca defectiunile apar si la catalizator costul reparatiei va creste.

Pentru a identifica eventualele defectiuni ale catalizatorului asculta sunetul masinii la relanti. Daca se aude un zornait de sub masina catalizatorul este defect.

  1. Scartait de sub capota in timpul mersului debreiat sau la pornirea la rece

Acest zgomot este cauzat de slabirea curelei alternatorului. Cureaua alternatorului transfera puterea produsa de rotatiile motorului catre baterie.

Zgomotul de regula se accentueaza la pornirea masinii, la turarea motorului sau la pornirea aerului conditionat.

Inlocuirea curelei alternatorului este tot o operatiune simpla si necostisitoare.

Insa ignorarea problemei duce la ruperea curelei alternatorului si la pierderi de putere pentru toti marii consumatori. Deasemenea duce la defectarea sistemului de racire a motorului – ceea ce va duce la supraincalzirea motorului si, implicit la alte defectiuni.

  1. Harait in timpul condusului

Anvelopele care si-au deposit termenul operational pot produce acest zgomot, insa haraitul in timpul condusului poate indica o problema mult mai serioasa, de exemplu la rulmenti.

Diagnosticul intre cele doua posibile probleme se face miscand volanul in ambele directii in timpul mersului cu viteza constanta. Daca zgomotul se schimba in timp ce rotile sunt bracate, insa revine la normal atunci cand rotile sunt in drept – problema tine de rulmenti.

Rezolvarea acesti defectiuni imediat este imperios necesara. Rulmentii blocati sau desprinsi pot duce la blocarea rotii cu totul.

Acorda atentie modului in care suna masina ta, pentru ca  acesta iti poate da informatii valoroase despre starea masinii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s