Zgomote la rulare – diagnostic si reparatie

Saptamana acesta am scris despre diagnosticul celor mai frecvente zgomote care apar la rulare. Am decis insa sa extindem articolul si sa cuprindem aproape toate zgomotele cunoscute impreuna cu metode sigure de diagnostic. Atentie insa: tehnicile descrise in acest articol se adreseaza celor cu cunostinte mecanice iar interventiile asupra suspensiei sau trenului de rulare pot fi periculoase. Primul lucru pe care te sfatuim sa il faci atunci cand ai identificat un zgomot este sa il asculti, apoi sa inspectezi cauza si apoi sa testezi.

Cele mai multe defectiuni care cauzeaza zgomotele la rulare sunt necostisitoare si pot fi rezolvate acasa. In plus, problemele suspensiei nu sunt critice – suspensiile sunt create sa cedeze in siguranta deoarece sunt de regula supuse la stress in timpul condusului.  Cu toate acestea, problemele masinii nu trebuie ignorate deoarece pana la inspectia care sa identifice cauza problemei nu stii care este aceasta si deci care este gravitatea situatiei si in plus problemele ignorate tind sa duca la probleme mult mai grave si mai periculoase.

Pentru a identifica correct problema trebuie sa inspectezi visual componentele. Odata identificata poti decide in cunostinta de cauza daca vei putea sa conduci masina in siguranta pana la rezolvarea problemei. In orice caz condu cu atentie pana rezolvi problema si nu conduce daca suspectezi o problema de etrieri.

 1. Batai la franare (ca si cum ceva loveste roata)

In acest caz OPRESTE IMEDIAT! Zgomotul este cauzat de etrier – aceasta defectiune este rara insa este printer cele mai periculoase. Asculta si identifica zona din care se aude zgomotul (stanga/dreapta) pentru a elimina timpul pierdut si inspecteaza etrierul pentru piese slabite sau detasate partial.

 1. Batai groase la trecerea peste denivelari

Bataile sunt cauzate de bratul suspensiei – verifica pentru semne de uzura, joc excesiv sau alunecare. Foloseste cheia de prezoane pentru  a ridica si cobori suspensia alternativ in partea de sus, jos pe bara antiruliu – pe majoritatea vehiculelor ¼ joc indica o defectiune. Necesita inlocuirea piesei defecte.

 1. Bataie usoara la trecerea peste denivelari care dispare la viteza

Zgomotul este de regula cauzat de legaturile barei antiruliu. Se scot legaturile si capetele barei antiruliu se sigileaza cu banda izolatoare. Dupa aceasta, condu cu atentie peste denivelari. Daca zgomotul a disparut, legaturile sunt de vina. Nu conduce cu viteza insa – masina va avea mai mult ruliu in viraje fara legaturile barei antiruliu.

O alta cauza poate fi uzura amortizoarelor. Coroziunea excesiva pe corpul pistonului poate duce la scurgeri de fluide/gaz. Inspecteaza locasul superior al pistoanelor pentru uzura sau nituri slabite. Pentru un diagnostic correct, incearca sa muti pistonul sus-jos cu mana libera. Daca se misca ai gasit problema.

 1. “Clang” la trecerea peste denivelari sau la ridicarea masinii pe cric

Sunt 2 cauze posibile: Arcurile sau locasurile braturilor suspensiei.

Pentru a verifica daca arcurile sunt de vina inspecteaza-le vizual pentru crapaturi, asigura-te ca ai verificat si locasurile arcurilor pentru a vedea daca arcurile sunt rupte la capete.

Pentru a verifica suspensia ridica masina pe cric si urmareste cum se descarca. Daca se descarca brusc braturile suspensiei sunt de vina.

 1. Tacanit la trecerea peste denivelari si la statul pe loc la intoarcerea volanului. Zgomotul progreseaza la “Clang” daca nu este rezolvat. De vina sunt articulatiile suspensiei – verifica-le pe amandoua si verifica in mod special garnitura de cauciuc pentru rupturi si crapaturi care ar fi putut pemite accesul prafului si mizeriei in articulatie. Pentru diagnoza foloseste cheia de prezoane pentru a misca vertical articulatia. Orice joc indica o problema – articulatia nu ar trebui sa se miste vertical.
 2. Scartait la viraj care dispare la viteza mare – Doar la masinile cu suspensie MacPherson

Verifica locasurile suspensiei pentru semne ca: inrosire, rugina si uzura. Roaga pe cineva sa miste volanul in timp ce asculti suspensia. Ridica masina si incearca sa muti pistonul lateral. Miscarea excesiva din locas indica faptul ca acolo este problema.

 1. Zgomot de frecare venind dintr-o parte a masinii

Cauza este locasul rotii. Pentru a identifica ridica masina, apuca roata de la orele 12 si 6 si misca-o fata-spate.

 • Pe o masina cu tractiune fata orice miscare identifica problema.
 • Pe masinile cu tractiune spate un pic de joc este in regula insa nu excesiv.
 1. Tacanit sau lovturi regulare si repetitive la virajul ingust. Zgomotul este mai pronuntat la viteze mici.

De regula acest zgomot apare la virajul intr-o anume directie. De vina sunt articulatiile homoketice (Viteza constanta). Verifica garniturile pentru semne de uzura a cauciucului, pentru un diagnostic cat mai sigur condu la viteza mica si executa viraje ascutite. Zgomotul acestor articulatii este caracteristic.

 1. Harsait intermittent provenit dintr-o parte a masinii

Discul sau etrierul. Verifica protectiile discului si etrierii pentru nituri slabite sau indoirea protectiilor (care pot atinge discul). Dupa cum am mai zis, problemele la etrieri sunt extrem de periculoase si trebuie rezolvate imediat.

Pentru a identifica problema ca fiind de la etrieri, in timpul condusului aplica franele usor si progresiv. Daca zgomotul dispare, problema este la etrieri si trebuie rezolvata urgent.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s