Marea Britanie lucreaza la implementarea unor benzi de circulatie care incarca bateria masinilor electrice

Daca ne gandim un pic la infrastructura si la facilitatile pe care le au oamenii interesati de protectia mediului in Europa, ajungem la concluzia ca in Romania posesorii de vehicule electrice nu au nici macar puncte de incarcare bine stabilite prin tara. Desi se discuta implementarea unui sistem care in vestul Europei este déjà implementat cu success de cativa ani, nu despre asta vreau sa scriu.

Undeva, in Marea Britanie, se lucreaza in momentul de fata la o tehnologie inovatoare. Mai exact este vorba despre benzi de circulatie care vor incarca vehiculele electrice care circula pe ele.

Conceptul se numeste “Dynamic wireless power transfer” si primele testari vor incepe anul acesta si vor tine un an si jumatate. Guvernul va instala dispozitivele necesare pe sub cateva drumuri si in cateva masini de test pentru a determina eficienta sistemului.

Cateva abordari diferite pentru aceasta tehnologie au fost déjà testate si cateva versiuni sunt gata de a fi fabricate.

Sistemul este format din cabluri electrice conectate la bobine montate sub suprafata drumului care transmit electricitate prin aer pana la arcul receptioner (amortizor) montat in masina. Condusul pe banda de incarcare cu o masina echipata cu arcuri receptionere va reincarca bateria masinii. In plus, sistemul se vrea functional pentru toate tipurile de masini hibride si electrice si, din moment ce este montat sub suprafata drumului, riscul de accidente cauzate de obstacole, insertii sau chiar de catre curentul electric este nul. Transferul wireless are, de asemenea, avantajul de a fi mai putin complicat si invaziv decat cablurile montate deasupra drumului.

Inventatorii spera la revolutionarea condusului vehiculelor electrice  EREV. O incarcare completa pentru BMW i3, de exemplu, dureaza 130km, pentru Nissan Leaf dureaza 135km si 61km pentru Chevy Volt.

In plus, tehnologia se poate asocia si cu sistemele de panouri solare pentru producerea energiei.

4 thoughts on “Marea Britanie lucreaza la implementarea unor benzi de circulatie care incarca bateria masinilor electrice”

      1. Eu ma gandeam ca e o greseala de traducere, nu m-am gandit la amortizoare. Ce sa-i faci, nimeni nu-i perfect. 🙂
        Dar asta nu reduce cu nimic valoarea ideii, a tehnologiei si nici a articolului.

  1. Tehnologia e din alt film 🙂 cand la noi ultima oara s-a auzit ceva fugar despre statiile de incarcare acum cateva luni si nu s-a ajuns la nimic concret… au dat un termen din acesta, tot SF (2020-2025…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s