10 sfaturi pentru economisirea combustibilului

Desi pretul combustibilului nu a mai crescut in ultima perioada, tema economiei de combustibil este in continuare una de interes general. Si desi unele sfaturi precum inchiderea AC, folosirea masinii numai atunci cand este imperios necesar si evitarea orelor de trafic intens sunt de la sine intelese, noi mai stim cateva trucuri
pentru condusul economic.

1. Nu merge la drum lung cu geamurile sau trapa deschise
Acest fapt influenteaza aerodinamica masinii, marind rezistenta aerului. Zgomotul vantului prin geam sau trapa este zgomotul ineficientei in consum. De fapt folosirea internintenta a AC este o solutie mai buna.

2. Nu cara greutate nenecesara
Masina necesita mai mult combustibil pentru a pune in miscare o masa mai mare. Si in timp ce un bidon gol de lichid de parbriz uitat in portbagaj nu influenteaza consumul, anumite componente precum portbagajele exteripare si suporturile de pe plafon au in plus defectul de a strica aerodinamica masinii – ceea ce ne duce la punctul 1.

3. Accelereaza si franeaza delicat si progresiv
Ideal ar trebui sa pastrezi o viteza constanta in cea mai inalta treapta de viteza pentru a asigura o turatie constanta. Schimbarile de turatie necesita schimbari ale raportului combustibil-aer iar frecventa acestora face ca aproximarea raportului sa devina inexacta. Ducand la mai amult aer admis in motor si… ati ghict: consum crescut.

4. Subselecteaza in loc sa franezi
Din acelasi principiu enuntat mai sus, accelerarea intensa pentru a aduce masina la viteza necesara pentru plaja de turatie a treptei superioare face mai mult rau decat bine. Alternativa in acest caz este sa selectezi treapta de viteza in care turatia pentru viteza actuala este aproape de media de drum si sa incepi sa schimbi in sus din acel punct.

5. Nu lasa masina sa alunece debreiat
Ci foloseste mai relantiul sai frana de motor. In momentul in care masina este debreiata, motorul nu mai este conectat la roti si se produce implicit o desincronizare intre viteza de drum si viteza motorului, pentru care (pentru a o corecta in momentul in care ridici piciorul de pe pedala) motorul va folosi combustibil in plus.

6. Evita sa franezi
Mai exact, adapteaza-ti viteza la conditiile de drum si foloseste mai degraba subselectarea pentru a incetini si subselectarea pana in treapta a 2 a urmata de frana pentru a opri. Aceasta metoda elimina risipa de combustibil si transferurile de mase care contribuie la consum.

7. Minimizeaza transferurile de mase
Atat cele longitudinale despre care am discutat mai sus, cat si cele laterale cauzate de abordarea agresiva a virajelor. Dupa cum am scris, dupa fiecare transfer lateral urmeaza transferul in directia opusa – cauzat de efectul Pendulum, ducand astfel la consum ridicat.

8. Selecteaza treapta de viteza in avans
Mai exact, la inceputul benzii de putere (sau maxim cu 250 rpm inainte de cuplul urmatoarei trepte), astfel vei beneficia de toata banda de putere a treptei de viteza si vej elimina risipa de combustibil. Desi in momentul accelerarii turatia nu se poate tine constanta, o plaja de 1000 rpm peste cuplu este optima.

9. Verifica presiunea anvelopelor
Cu cat este mai mica presiunea, cut atat creste cantitatea de combustibil necesara pentru a misca masina. Operatiunea este in sine necostisitoare si dureaza putin, insa este foarte eficienta in materie de consum.

10. Daca ai afisaj pentru consumul instant – foloseste-l
Mai exact urmareste cum se comporta masina si cum arara consumul tau instant in diferite situatii (frana, debreiat, relanti, accelerat in diferite trepte si turatii). Asa poti afla cel mai bine ce functioneaza la masina ta in cifre exacte. Nu uita sa te uiti la drum totusi.

Pe finalul articolului simtim nevoia sa mai accentuam faptul ca revizia la zi, filtrele si fluidele inlocuite cu unele profesionale si anvelopele de calitate fac o diferenta foarte mare in materie de consumm Deasemenea o diagnoza pentru Lambda si un test de noxe nu strica si pot furniza date importante privind consumul. Drum bun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s