Benzina – tot ceea ce trebuie sa stii despre combustibil

Benzina face parte din categoria combustibililor lichizi si este un derivat petrol lichid folosit ca si combustibil pentru motoarele cu combustie interna. Este compusa din compoziti organici obtinuti in principal din distilarea fractionala a petrolului cu aditivi.

 

Caracteristica benzinei de a rezista la aprindere este

masurata de cifra octanica. Benzina este produsa in mai multe versiuni de cifra octanica cu ajutorul aditivilor aplicati pentru a-i imbunatati stabilitatea chimica, a controla eroziunea si a imbunatati curatarea sistemului de injectie. Deasemenea aditivii ajuta la atingerea unor caracteristici de performanta specifice.

Benzina este de regula stabila timp de 6 luni daca este pastrata adecvata insa dupa 6 luni componentele se vor separa. Benzina pastrata timp de un an poate fi folosita totusi intr-un motor cu mentiunea ca pe masura ce timpul trece efectele stocarii vor fi din ce in ce mai vizibile – facand necesara amestecarea combustibilului vechi cu unul nou pentru a putea fi folosit. Daca nu va fi astfel diluata, benzina invechita va duce la defecte in aprindere si poate duce la degradarea motorului de la aprinderea deficitara sau de la incercarea ECU de a compensa.  Benzina veche poate fi detectata printr-un test cu enzime colorimetrice pentru peroxizii organici.

 

Cifra octanica

Motoarele cu aprindere pe scanteie sunt create pentru a arde benzina intr-un proces controlat (denumit deflagratie). Amestecul nears se poate aprinde in motor de la presiune si caldura fara sa necesite o scanteie putand cauza o crestere rapida de presiune si afecta motorul. Acest fapt poate fi evitat prin marirea rezistentei benzinei la autoaprindere.

Cifra octanica a devenit importanta intre 1930 si 1940 cand cerintele pentru motoarele aviatice militare au devenit mai severe.

Cifra octanica se masoara relativ la un amestec de 2.2.4-trimetilpentan si n-heptan, obtinandu-se mai multe standarde de masurare. Cel mai frecvent este Research Octane Number (RON).  O cifra octanica mai mare permite o rata de compresie mai ridicata si implicit genereaza mai multa putere.

Cifra octanica a benzinei este diferita in functie de tara de provenienta. In UE  de exemplu  95 RON este standardul pentru benzina standard fara plumb si o versiune 98 RON aditivata este deasemenea disponibila. In tari precum Anglia, benzina de 98 RON este inlocuita de cea de 97 RON, avand si versiunea super 97-98 RON. In USA benzina are 3 variante: 91-92 RON, 94-95 RON si 95-99 RON – versiunea premium.

Se produce combustibil si de 102 RON pentru masinile foarte performante.

Aditivii

Benzina este foarte toxica atunci cand este inhalata in stare pura. Ca urmarea unor epidemii aparute din aceasta cauza, combustibilul OPAL a fost creat pentru a diminua efectele negative ale inhalarii vaporilor de benzina.

Desi in majoritatea tarilor aditivarea benzinei cu plumb a fost perimata si inlocuita cu hidrocarburi, eteri si alcool, plumbul se mai foloseste pentru diferite aplicatii (de exemplu in aviatie – unde aditivii folositi in general nu ar da un randament relevant).

In 1920 s-a implementat aditivarea benzinei cu TEL (tetraethyllead) insa odata ce daunele cauzate de plumb au fost descoperite, asemeni incompatibilitatii dintre plumb si catalizator, benzina cu plumb a inceput sa iasa de pe piata in 1973. In 1990 benzina cu plumb a fost interzisa in toate tarile UE.

Printre cei mai folositi aditivi se numara:

  1. Stabilizatori (Antioxidanti si deactivatori metalici) –  Degradarea oxidativa a alkenilor benzinei rezulta in formatiuni lipicioase si gelatinoase.  Formarea acestor depozite este accelerata de saruri de cupru – care pot fi neutralizate de aditivi.

Aditivii folositi in general sunt 5-100ppm de antioxidanti (fenilenediamine si alte amine).

Benzina este tratata deasemenea cu dezactivatori metalici – care dezactiveaza sarurile metalice care altfel accelereaza formarea depozitelor. Reziduurile metalice pot proveni chiar din motor sau ca si contaminanti in combustibil.

  1. Detergenti – Benzina contine deasemenea aditivi care reduc acumularile de carbon din motor, imbunatatesc combustia si permit o pornire rapida la frig. Din aceasta cauza detergenti pe baza alkilaminelor si alkil-fosfatilor la 50-100ppm sunt adaugati in benzina cu avantajul ca ajuta la curatarea eficienta a motorului.
  2. Etanol – In UE, etanolul in proportie de 5% poate fi adaugata benzinei pentru a modifica cifra octanica a combustibilului.
  3. Vopsea – in anumite parti ale lumii (Australia, SUA si Canada) pigmenti sunt adaugati benzinei pentru a o putea diferentia in functie de cifra octanica.
  4. Oxigen – tine de adaugarea unor componente pe baza de oxigen ca MTBE, ETBE si etanol. Prezenta acestor compuse reduce cantitatea de monoxid de carbon si combustibil nears din gazele de esapament.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s