Motorina – tot ce trebuie sa stii despre combustibil

Motorina face parte din categoria combustibililor lichizi, folosit in motoare a caror aprindere are loc fara scanteie ca rezultat al compresiei aerului din admisie si a injectiei de combustibil. Motoarele Diesel au o

arie extinsa de folosire ca rezultat al eficientei termodinamice si implicit a consumului redus.

Principala diferenta dintre benzina si motorina este potentialul energetic mai mare al motorinei care duce si la economia de combustibil.

Cel mai comun tip de combustibil diesel este un distilat fractinar din petrol.

Motorina ca si combustibil este rezultatul experimentelor lui Rudolf Diesel pe motorul cu aprindere pe compresie inventat de el in 1892. Diesel a lucrat initial cu praf de carbine ca si combustibil, dar a experimental si cu uleiuri vegetale.

Tipuri
Motorina petroliera este de origine fosila si este cel mai frecvent tip intalnit. Este produsa din distilarea fractionala a petrolului intre 200 si 350 grade Celsius la presiune atmosferica rezultand un mix de lanturi de carbon care contin intre 8 si 21 de atomi de carbon pe molecula.

Motorina sintetica poate fi produsa din orice material carbonaceu. Materia prima este gazificata si apoi purificata prin procesului Fischer-Tropsch intr-un diesel sintetic.
Dieselul parafinic are un continut aproape nul de sulf si reduce emisiile la nivel particular.

Modalitatea principala de masurare pentru calitatea motorinei este cifra cetanica (echivalentul cifrei octanice de la benzina) care masoara durata pana la aprindere a combustibilului. Un coefficient mai mare arata ca motorina se va aprinde mai bine. Coeficientul minim acceptat in UE este de 51. Combustibilul cu cifra cetanica mai mare (de regula dieselul premium) este si el disponibil in anumite statii si contine aditivi de curatare (detergenti).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s