Hommell Berlinette RS2. Hommel e numele, in caz ca te intrebai…

De ceva vreme incoace constiinta ma pandeste intr-un colt intunecos si ma tot mustra: “n-ai mai scris de nu-mi aduc aminte…”. Nu te poti certa cu asa ceva… Asa ca mai devreme nitel, ma uitam pe lista celor care au terminat recent incheiatul Raliu al Corsicii. Pe respectabilul loc 49, la clasa GT9, despre existenta careia, spre rusinea mea, nici macar nu am auzit, statea un echipaj ce concura pe o masina careia nu i-am recunoscut sigla. Sigla fiind cea din imaginea featured.

Asa ca am intrat sa vad ce si cum. Pentru uz documentar, sa zicem, echipajul cu pricina este Daniel Franck – Vattier Bruno. Masina, ca ea m-a adus aici, Hommell Berlinette RS2. Mai zic o data? Hommell Berlinette… RS2. Francezii si numele lor! Suna a desert, a paine cu marmelada, nu neaparat a masina.

Presupun ca daca esti aici, ai o vaga idee despre diversele marci care au facut masini suficient de bune cat sa alerge intr-un raliu. Si sa nu incerci macar sa aduci argumentul cu existenta Cupei Logan ca ne suparam! Rau. Asa ca vei intelege pe deplin de ce am cautat mai departe.

Ei bine, nenea Hommell asta, Michel ii spuneau ai lui, a fost un frantuz pilot de curse, printre altele patron al unei publicatii de profil cu un nume pe gustul celor de la Volkswagen: Echappement. Long story short, cum spune vecinul francezului, Michel al nostru s-a apucat in 1990 sa fabrice masini, mai intai usurel, cu un prototip, pentru ca din ’94 (ce an…) sa se puna pe productie. In serie, nu oricum! Poate pentru ca revista nu se vindea prea bine, sau a simtit el oportunitatea unei miscari (pun pariu ca deloc ieftine) de PR, mancatoarea de drumuri s-a numir Berlinette Echappement. Sa nu te plictisesc cu detalii, am sa spun atat: motor (Peugeot) de 2.0 montat central, imbracat cu sasiu tubular, 980 kg cu ghete cu tot.

Treaba a mers mai bine decat productia de tancuri (cu o viteza inainte pentru defilare si 3 in marche-arriere – ce ironie ca e termen frantuzesc!! – pentru razboi), asa ca in cele din urma, s-a ajuns la jucaria de mai jos.

111

Masinuta asta ranjita (am aflat si eu, ma dau mare…), tot apare prin etape WRC. In ciuda faptului ca miscarile financiare ale lui monseur Hommell au dus compania la colaps in 2003. Daca trecem peste zambetul pe care il afiseaza, nici cifrele ei nu arata chiar rau: motor 2.0 (de data asta de provenienta Citroen), 195 CP, 950 kg. Ceva imi spune ca la volanul ei zambesti si tu…

Si daca cineva avea vreun dubiu ca francezii au stil, uita-te la pozele si filmuletul de mai jos… pentru ca prea multe sanse sa vezi una nu sunt. Masina a fost produsa intre 2000 si 2003 si initial a costat cca 43000 Euro. Treaba e ca pe site-urile de profil nemtesti, nu gasesti modelul asta de frantuzism!

Berlinette-RS2-13332000_Hommel_BerlinetteRS21hommell_berlinette__very_rare_french_sport_car_by_sl_cardesign-d5nu1bhhommell-berlinette-rs-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s