Sigla Ferrari – Istoria calutului cabrat

Este, poate, cel mai recunoscut logo din moto-univers. Magnetismul sau i-a facut pe unii sa incerce sa lege calutul cabrat de sigla orasului Stuttgart, leaganul Mercedes, producatorul care in anii de nastere a Scuderiei (cam ca si azi…) obisnuia sa domine lumea curselor auto.


Si similaritati exista. Sigla orasului, cea din imagine, este exact un calut cabrat, pe fond galben.

Coat_of_arms_of_Stuttgart

Mai mult de atat, numele isi are originea in Stutengarten – forma arhaica a lui Gestüt. Pentru nevorbitorii de germana, asta se traduce in engleza “stud farm”, iar in italiana… scuderia.

Din fericire, povestea este, insa, mai interesanta…

In 1888, cu 10 ani inainte de nasterea lui Enzo, in oraselul Lugo di Romagna, s-a nascut dintr-o familie de mosieri instariti Francesco Baracca. La vremea respectiva, evenimentul nu cred sa fi facut prea mare valva, in afara familiei si a prietenilor acesteia. Tipul, insa, a ajuns suficient de cunoscut cat sa i se ridice si o statuie.

lugo di romagna

Pasionat in ale calariei, tanarul Francesco urmeaza Academia Militara, iar in 1910 se inroleaza in foarte cunoscuta a vremii Piemonte Reale Cavalleria. Cazarmat in apropiere de Roma, reuseste sa castige ceva faima pentru talentul sau. Nu avea sa dureze prea mult – este trimis intr-un orasel de tara din centrul Italiei. Devine pasionat de aviatie, si in 1912 isi ia licenta de pilot, pentru ca in 1914 sa se inroleze in Bataglione Aviatori. Inceputul italian al Primului Razboi Mondial, in 1915, il gaseste in 8a Squadriglia Nieuport.

Acum, daca iti inchipui ca la zburat italienii erau la fel de priceputi cam cum sunt acum la fotbal, ar fi bine sa stii ca erau un fel de Petrolul 2015. Adica nu bateau pe nimeni. Iar avioanele lor aveau cu putin mai multe calitati de zbor decat o gaina. Lente in tot ce faceau, in rarele ocazii in care reuseau sa ajunga totusi in lupta, ramaneau cu tunurile blocate. Ingeniosi cum ii stim, italienii au gasit solutia sa redenumeasca escadrila – 1a Squadrigla Caccia. Si le-a mers cam ca numele…

Abia in 1916, au reusit sa fabrice un avion ceva mai bun, cu care Francesco a reusit sa doboare un avion austriac, inregistrand astfel prima victorie a aviatiei italiene. Cam tot atunci, a adoptat un talisman, pictat mare pe coada avionului.

FBaracca_1

Si se pare ca a functionat de minune. In total, Francesco Baracca a castigat 34 de dueluri aeriene si a devenit erou national. In 1918 a fost decorat personal de Regele Italiei, Victor Emmanuel al III-lea. Dincolo de victoriile repetate, caracterul cavaleresc (obisnuia sa isi viziteze victimele la spital – daca scapau cu viata – sa le ofere respectul si simpatia sa), l-au dus la titlul de conte si, mai important, de legenda. In luna iunie a aceluiasi an, insa, a fost doborat si, conform teoriilor general acceptate, ucis in actiune.

Anul imediat urmator, Italia se pregatea pentru un alt erou.

enzo

Este anul in care si-a inceput cariera de pilot (nezburator) Enzo. A fost suficient de bun cat sa fie primit in 1920 in randul echipei Alfa Romeo.

Trei ani mai tarziu, castigand cursa de la Ravenna, a avut onoarea de a-i cunoaste pe contii Baracca, parintii lui Francesco. Cu aceasta ocazie, Contesa Paolina, l-a sfatuit pe tanarul Enzo, sa adopte sigla fiului sau, sa ii aduca noroc. Legenda spune ca i-ar fi inmanat chiar o bucata recuperata din fuselajul avionului fiului sau.

Cert e ca din 1929, Ferrari a preluat celebrul Cavallino Rampante, i-a intors in sus coada si l-a pus in fata galbenului din Modena natala, sub tricolorul italian. Cei de la Alfa Romeo nu au fost de acord cu afisarea siglei pe masinilor lor, insa din 1932, Enzo, a fondat Scuderia Ferrari…

ferrari-logo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s