Condusul fara turbulente – tehnica de pilotaj

Tehnica de condus fara turbulente este principala tehnica de control, esentiala pentru orice pilot. In primul rand ajuta la minimizarea transferelor de mase, la obtinerea maximului de aderenta dar si la mentinerea controlului la viteze mari, avand beneficiile adaugate de a spori confortul condusului si de a economisi combustibil.

Se recomanda condusul la 50% din puterea masinii, deoarece conducand aproape de limita risti pierderea tractiunii, temporizari mici pe traseu dar si accidente.

 

Vom imparti articolul pe capitol aferente fiecarui aspect al condusului fara turbulente. Astfel incepem cu:

Volanatia

Pozitia mainilor pe volan la orele 10 si 3 permite efectuarea virajelor mici fara ridicarea mainilor de pe volan. In plus efortul impartit pe maini duce la control marit dar si la un feedback mare de la drum. Daca traseul are multe viraje, mainile trebuie pozitionate inainte de fiecare viraj pentru a da eficienta maxima. Orice miscare trebuie executata fara fortarea mainilor, iar virajele trebuie abordate fara miscari aditionale.

Miscarea excesiva a mainilor nu este o tehnica a condusului fara turbulente!

Intr-o curba, transferul de greutate din afara masinii (centrifug) poate duce la pierderea tractiunii, de aceeea este essential ca volanatia sa ramana relativ constanta pe durata virajului dupa care sa fie redusa progresiv. Dupa abordarea virajului transferul de greutate se face in sens opus (pendulum).

Reguli de baza:

 1. A se evita virarea masinii liber-permisiv (lasarea volanului liber pentru a reveni la pozitia inainte) – aceasta tehnica duce la cresterea progresiva a greutatii in afara masinii
 2. Variatiile de forta – acceleratie trebuie evitate cand masina este aproape de limita aderentei
 3. Evita aplicarea fortelor suplimentare pe rotile aflate in viraj (frana sau acceleratie) deoarece acestea pot duce la pierderea controlului
 4. Readucerea brutala a volanului in pozitia inainte strica echilibrul masinii si poate accentua efectul pendulum.

Frana

Un lucru esential de tinut minte este ca nu poti frana mai repede decat accelerezi, fortele implicate avand potential mai ridicat de a destabiliza masina, ducand la pierderea tractiunii. Un alt lucru, intuitiv insa extrem de important este ca greutatea la franare se transfera in fata, fapt ce te poate ajuta sa discerni cea mai buna actiune pentru redresare.

Frana se calca usor. Chiar daca franezi puternic miscarile vor fi progresive pentru a minimiza transferurile de greutate, dar si a reduce riscul de transferuri nenecesare pe sistemul rotilor.  Frana progresiva este vitala pentru a mentine stabilitatea in viteza.

Nu lasa ABS sa se ocupe de rotile blocate. S-a demonstrat ca ABS incetineste franarea cu 20%, cand principala ta grija este timpul realizat pe traseu alege mai degraba sa ridici piciorul de pe pedala si sa il reaplici pentru a ajunge la valoarea optima.

Pedala de frana se apasa pana la punctul la care sabotii fac contact cu discul, iar apasarea continua usor pana cand gradul dorit de decelerare este atins. Franarea trebuie sa fie ascutita la inceput si la sfarsit pentru a evita valorile mici.

Un alt lucru esential de stiut este ca eliberarea pedalei de frana delicat (asemeni pedalei de ambreiaj) este extrem de importanta.

 

Accelerarea

Accelerarea progresiva este mult mai importanta in masinile puternice, deoarece aici exista posibilitatea rotirii in gol a rotilor si a pierderii de putere pe traseu. De luat in calcul este faptul ca cele mai mari forte apar la eliberarea pedalei de ambreiaj.

Nu calca brutal pedala de acceleratie, nici macar dupa schimbarea vitezelor deoarece risti pierderi de tractiune sau chiar pierderea controlului asupra vehiculului.

Frana de motor este la fel de importanta ca si acceleratia. Considera posibilitatile de folosire alternativa a subselectarii cu frana de motor in locul franei pentru abordarea virajelor usoare, insa evita folosirea franei de motor inaintea virajelor ascutite sau necunoscute, deoarece decelerarea ar putea fi ineficienta.

Ia intotdeauna in considerare transferurile de mase, acceleratia in centrul curbei duce la rotirea rotilor in gol.

 

Cutia de viteze

Atat la sub cat si la supraselectare evitarea socurilor pe transmisie este esentiala.

La decelerare, eliberarea rapida a ambreiajului rezulta in transfer rapid de mase si in cazuri extreme poate duce la blocarea rotilor si derapaj necontrolat. De aceea, turatia si ambreierea se folosesc cu simpatie mecanica.

La schimbarea in treptele superioare ambreierea delicata si utilzarea moderata a acceleratiei reduc rotirile excesive si duc la transmiterea intregii puteri drumului. O schimbarea ratata din graba este mult mai rea decat una intarziata de un plus de atentie.

Nu se schimba vitezele in timpul virajelor, ci se selecteaza inainte o treapta de viteza care permite tractiunea optima pentru accelerarea afara din viraj – tinand cont si de inertia masinii si de reducerea vitezei cauzate de frana de motor si intotdeauna franeaza inainte de subselectare.

Schimbarea brusca a treptei de viteza poate duce la blocarea rotilor si la pierderea tractiunii.

Turatiile

Atentia la viteza motorului te poate ajuta sa previi transferurile de mase nenecesare cauzate de reducerea treptei de viteza si duc la temporizari optime pe traseu. Este evident insa tinem sa intarim faptul ca la subselectare turatiile vor fi mai mari din treapta 4 intr-a 2-a decat din 4 in 3.

Marirea turatiei inainte de viraj mareste puterea si poate reduce sub bracajul si riscul de subvira.

Tehnici de subselectare

Tehnica 1:

 1. Debreiere
 2. Selectarea treptei inferioare
 3. Marirea turatiei
 4. Ambreiere

Tehnica 2 (pentru schimbarea din 4 in 2):

 1. Schimbarea treptei de viteza in timpul franarii
 2. Debreiere
 3. Franare pana la turatia de relanti
 4. Subselectare
 5. Breiere

Transferurile de mase

Transferurile rapide rezulta din miscarile agresive ale volanului, accelerare, franare sau schimbarea vitezelor si strica echilibrul masinii si pot duce la pierderea controlului.

Directii:

Volanatie : – agresiva stanga => transfer in dreapta

 • agresiva in dreapta => transfer in stanga

Frana : => transfer frontal

Acceleratie : => transfer in spate

 

Combinarea fortelor (acceleratie, frana, bracaj)

In abordarea curbelor cu viteza cea mai mica interventie a franei sau acceleratiei pot duce la pierderi de tractiune. Actiunile separate reduc sansele pierderilor de aderenta si duc la siguranta marita.

Combinrea bracajului, acceleratiei si franei duc la timpi evident mai buni, insa comenzile combinate pe fortele laterale si longitudinale duc la o frecare mai mare. Este vorba despre tehnica Trail Braking.

 

3 thoughts on “Condusul fara turbulente – tehnica de pilotaj”

 1. N-ar fi rău să evidenţiaţi tehnicile de conducere cu aplicabilitate pentru şofatul necompetiţional; prea mulţi tăntălăi sfârşesc prin şanţuri sau înfăşuraţi pe după vreun stâlp pentru că au auzit ei că “esepeul te scapă, dom’le, din orice problemă” chiar şi când carosabilul e greu de deosebit de o pârtie de schi…

  1. Avem cateva articole, mai mult tips and tricks ce-i drept si pe tema condusului de zi cu zi, e o propunere buna, am putea sa le adaptam si pe acestea. Ma tem insa ca pentru modelul de teribilism de care spui tu nu prea exista leac…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s