5 lucruri de care sa tii cont la condusul pe ploaie

Pentru ca noiembrie a inceput in sfarsit sa isi intre in drepturi, am decis sa punem la punct un scurt ghid cu sfaturi care te vor ajuta la condusul pe ploaie. Primul lucru care ne vine in minte este:


1. Vizibilitatea – Asigura-te de fiecare data cand pleci la drum ca ambele lumini fata functioneaza, la fel ca si luminile din spate si sterge stergatoarele cu cateva servetele (pana raman curate). Din cauza poluarii atmosferice stergatoarele tind sa devina uleioase si nu e nimic mai incomod ca picaturile de apa care se scurg incontinuu pe parbriz din darele lasate de stergator.
2. Tine-te la distanta de masinile din fata – mai ales daca sunt masini inalte – masina din fata iti va stropi parbrizul afectandu-ti vizibilitatea. Deasemenea tine cont ca atunci cand te intorci din depasire sa lasi distanta suficienta fata de cel pe care l-ai depasit, din acelasi motiv.
3. Diminueaza viteza inainte de viraj – abordarea virajului cu viteza prea mare, dublata de conditiile atmosferice poate duce la subviraj si iesirea in contrasens. De aceea e indicat sa iti adaptezi stilul de condus conditiilor si sa franezi inainte de viraj. Daca totusi nu ai apucat sa franezi – NU frana in timpul virajului, ci abordeaza-l fara ajustari de viteza. Daca simti ca derapezi poti ciupi franele pentru a recupera aderenta frontala.
4. Tine distanta laterala – mai ales pe portiuni inguste in pante si rampe si pe drumurile cu parapeti. De ce? Pentru ca poate colegul din B1 a trecut deja la anvelopele de iarna, iar interiorul curbei (mai ales pe drumul cu parapet) este de regula locul in care se aduna apa de pe carosabil. Anvelopele de iarna tind sa acvaplaneze deoarece nu au santurile de evacuare a apei pe care le au cele de vara, de aceea ar fi bine ca toata lumea sa aiba loc de manevra in caz de derapaj.

5. Atentie la balti! – o balta poate ascunde orice, de la nimic pana la o gura de canal neacoperita sau o groapa distrugatoare de suspensii. Din pacate o metoda de distinctie precisa nu a fost inca pusa la punct, asa ca mai bine le incadrezi pe centru sau le eviti lateral decat sa ajungi sa te bazezi pe experienta data viitoare.
In plus, daca vremea o sa fie asa in continuare (ploioasa, >7 grade Celsius) anvelopele de iarna nu isi au rostul deoarece:

Anvelopele de vara sunt indicate pana la valori de 7 grade
Anvelopele de iarna nu au santuri anti-acvaplanare
Componenta moale din anvelopele de iarna tinde sa devina alunecoasa pe ploaie

3 thoughts on “5 lucruri de care sa tii cont la condusul pe ploaie”

  1. Mi-aş permite să mai adaug un lucru la lista asta, atât din proprie experienţă cât şi din a altora: nu intra cu turismul cu viteză într-o pânză de apă de pe şosea; dacă intri cu dreapta şi ai viteză mare, e posibil nu doar să te frâneze asimetric ci să te şi vireze undeva în bălării. Am văzut faza asta odată pe A1 şi norocul a fost că aveam distanţă şi am reuşit să frânez, altfel treceam prin neferictul ăla…

    1. Words to live by 🙂
      Acvaplanarea e greu tare de controlat si, din pacate, drumurile noastre sunt gandite intens in sensul reducerii ratei somajului prin reducerea populatiei… Pe DN1, chiar inainte de Saftica, pe sensul spre Bucuresti, e o curba spre stanga unde la fiecare ploaie se formeaza in banda 2 o capcana de felul asta.

      1. Exact! Mai e una pe A3, înainte de ieșirea spre Snagov, unde la fiecare ploaie se formează o pistă numai bună pentru a te duce țeavă în parapeți. Reducerea ratei șomajului, ha-ha!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s