Lift-Off Oversteer – Tehnica

Derapajul tip lift-off este unul dintre cele mai simple tinand cont de nivelul de dificultate tehnic, insa unul dintre cele mai greu de stapanit in totalitate. Este deasemenea singurul tip de derapaj indicat tuturor masinilor (putere mare/mica, tendinta sub/supravira).

In cele  ce urmeaza va vom explica pas cu pas tehnica de lift-off, impartind derapajul in 4 etape:

a. Intrarea

b. Supravira

c. Controlul si sustinerea derapajului

d. Iesirea

Tinem sa subliniem ca iesirea este importanta in egala masura cu toate celelalte etape si este esential de stapanit pentru o temporizare demna. Realizarea virajului fara stapanirea iesirii este doar jumatate din drift.

Metoda de control pentru supravira controlata este volanatia in sens opus combinata cu acceleratia (pentru a transfera greutatea si a mari deci aderenta puntii spate).

a. Intrarea

La intrare se tinteste APEX-ul. Daca intri prea devreme, vei aborda virajul foarte larg si vei termina derapajul rapid. Daca intri prea tarziu vei ajunge in drept prea devreme si nu vei avea timp sa sustii.

Capacitatea de a mentine derapajul pe toata durata virajului, dar si cea de a ajusta unghiul virajului din acceleratie se dobandesc in timp.

b. Supravira

Pentru a supravira intra rapid si ridica piciorul de pe acceleratie la APEX. Daca masina refuza sa supravireze poti ciupi franele.

Lift-off se poate combina cu alte tehnici precum clutch kick, power kick sau scandinavian flick in functie de masina pentru a obtine mobilitatea maxima.

c. Controlul si sustinerea derapajului

Odata ce pleaca spatele trebuie sa actionezi – mentine puterea si volaneaza in sens opus rapid. Echilibreaza acceleratia pentru a modifica comportamentul masinii.

Pentru a sustine derapajul trebuie sa tii rotile din spate in rotatie. Daca spatele iese prea mult – redu acceleratia si corecteaza volanul, daca derapezi cu greu ai nevoie de o viteza mai mare.

d. Iesirea

Daca termini virajul prea rapid te vei trezi in supravira in directia opusa din cauza efectului pendulum. Pentru a iesi se elibereaza acceleratia rapid si se vireaza drept si decisiv in directia dorita.

Nu uita: Printre factorii individuali care influenteaza comportamentul masinii se numara suspensia, ruliul, inaltimea dar si puterea – nu incerca derapajul controlat direct pe o masina cu care nu esti obisnuit, ci incearca mai degraba sa obtii informatii despre comportamentul masinii din frana, acceleratie si volanatie.

One thought on “Lift-Off Oversteer – Tehnica”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s