Dakar 2016 – aventura reincepe

Cinstit ar fi sa scriu direct: aventura a inceput deja!

Cel mai dur raliu de pe cealalta fata a planetei, Dakar 2016, a inceput inca de sambata, cu prologul. La startul de anul acesta s-au aliniat nume mari si foarte mari. Legendele Sebastien Loeb si Carlos Sainz, alaturi de Mikko Hirvonen, unul dintre pilotii cu cei mai multi kilometri parcursi in spatele francezului, precum si piloti inscrisi in sezonul regulat de WRC, Nasser-Al Attyiah (campionul Dakar si WRC2 in 2015) si Martin Prokop sunt doar capetele de pe un afis plin cu numele unor adevarati temerari. Printre ei, la clasa moto, castigatorul categoriei Marathon anul trecut, al nostru Emanuel Gyenes.

Peugeot, Toyota si Mini vor fi constructorii care se vor lupta din greu pentru suprematie, intr-un an in care se vor parcurge aproximativ 9000 km (da, da, NOUA mii), dintre care jumatate sub forma etapelor speciale. Nu vor lipsi etapele “maraton”, cele in care asistenta tehnica va fi interzisa.

Cu totul, Dakar 2016 are, dupa cum ne-a obisnuit, 4 mari categorii: auto, moto, quad si camioane.

Toyota driver Yacopini of Argentina drives during the 2nd stage of the Dakar Rally 2015, from Villa Carlos Paz to San Juan
Alejandro Yacopini (Toyota) in Dakar 2015, etapa Villa Carlos Paz – San Juan

Pentru o imagine completa, ar trebui sa stii ca Chile, un partener traditional al Dakar-ului, nu va gazdui anul acesta niciun metru de competitie, din cauza inundatiilor. Situatia este atat de bulbucata, incat prima etapa normala a raliului a fost anulata, tocmai datorita ploilor.

Astazi, cand se alearga etapa a 2a, de la Villa Carlos Paz la Termas, ne uitam la clasament si ne gandim ca cineva ar trebui sa il anunte pe Loeb ca a inceput Dakar-ul. Nu Campionatul WRC, cel pe care l-a castigat de 9 ori, batand toate recordurile imaginabile. Pentru ca Sebastien Loeb e primul. Al-Attyiah este pe 8 (4.14 minute intarziere), chiar in fata lui Prokop. Carlos Sainz, cu o intarziere de aproape 11 minute, ocupa locul al 14-lea.

La clasa moto, am sa iti spun exact ce te intereseaza: Manu Gyenes e pe 20, in urcare fata de prolog (a fost al 23-lea acolo) si calca apasat peste liniile pe care si le-a trasat drept obiective: ritm bun, fara greseli.

HRC team Dakar 2016
Echipa HRC, una dintre pretendentele Dakar 2016

Evident, nu avem niciun Michi Alexandrescu sa il trimitem la fata locului. Vom face tot posibilul, insa, sa te tinem la curent!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s