Veteran de Dakar

Sunt sigur ca din articolele de pana acum ti-ai dat seama: imi place Dakar-ul. As merge la a-l numi cel mai spectaculos eveniment auto al anului.

Stiu, anul nici nu a inceput bine, dar daca stai sa te uiti la fanioanele FIA – Formula 1 si WRC-ul, parca te ia cu somn. Nu ma intelege gresit, mie imi plac in continuare si voi gasi spectacol in ele. Dar cand Formula 1 pare o joaca de copii iar campioana de 3 ani incoace e o masina atat de emotionanta ca Volkswagen Polo…

Dakar-ul ramane o aventura incredibila si in 2016. Are tot felul de rasturnari de situatie, un nivel incredibil al competitiei, emotie, transpiratie, noroi si praf si, sa nu uitam, un roman la start. Toata reteta asta (mai putin ultima parte, eu unul traiesc cu convingerea ca nu se inscrie nimeni la Dakar sa alerge impotriva unui roman si, daca ai ceva impotriva, mai bine tine-o pentru tine), atrage tot felul de personaje.

Jan Lammers, un olandez de 59 de ani, este un astfel de personaj. Este la al 7-lea Dakar (si nu a inregistrat performante care sa sara in ochi, dar a reusit sa termine). A concurat de fiecare data la camioane (monstrul de anul acesta are un motor de 6 cilindri… 13 litri!!! si 850 CP). Si, daca te uiti pe lista de concurenti, vei constata ca e plina de olandezi. Asa ca e cumva natural.

Partea ciudata incepe atunci cand te uiti la ce a facut mr. Jan Lammers inainte sa alerge in Dakar. 23 de starturi in Formula 1, unde este detinatorul unui record: cea mai lunga pauza intre starturi. 10 ani, in caz ca te intrebai – ultimul start in 1992, la Adelaide.

Partea cu adevarat spectaculoasa este ca in 1988 a castigat Cursa de 24 de ore de la Le Mans, cu un Jaguar preparat de echipa lui Tom Walkinshaw.

Le Mans 1988 winner WRCRallyPress
TWR/Silk Cut Jaguar – castigatoare a cursei de 24 de ore de la Le Mans – 1988

Si ca ulterior si-a facut echipa, cu care a alergat in FIA Sportscar Championship si Le Mans, unde l-a avut alaturi si pe Jos Verstappen. De fapt, in 2016, asa a si ajuns in Dakar – Jos nu a putut participa la cursa de 24 de ore, trebuind sa fie alaturi de fiul sau Max, ultima senzatie a Formulei 1.

In raliul de anul acesta, Jan are 2 echipieri, mecanicul Emiel Megens, alaturi de care a concurat si in trecut, si un fost competitor al clasei moto – Erik Kofman, care, in restul anului este… controlor de trafic aerian…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s