Sistemul ABS – descriere generala

ABS sau Anti-lock braking system este un sistem de siguranta al autovehiculelor care permite rotilor sa pastreze aderenta in timpul franarii, prevenind blocarea rotilor si evitand alunecarea necontrolata.

Sistemul este format din:

  •  senzori de viteza de rotatie (montati pe butucul rotii)
  • etrieri
  • motor hidraulic
  • valve de eliberare a presiunii
  • computer rapid cu un modul de control care coordoneaza procesul

Rol

Blocarea rotilor rezulta din epuizarea aderentei disponibile pe o singura directie (longitudinal), ceea ce inseamna ca cealalta directie (latitudinala) nu mai este disponibila, mai exact – cu rotile blocate nu poti vira. Sistemul ABS reprezinta un compromis intre distanta de franare (in anumite conditii blocarea rotilor duce la acumularea de depozite in fata rotilor care grabesc franarea) si viraj. Distanta de franare cu ABS este cu aproximativ 22% mai mare decat distanta pana la franare cu rotile blocate.

Cum functioneaza?

La apasarea pedalei de frana un sistem hidraulic este presurizat, ducand la apasarea discurilor de frana pentru decelerare. Daca ABS detecteaza ca una dintre roti incetineste mai repede decat celelate (simptom al blocarii rotilor) acesta reduce presiunea automat pe respectiva roata, deschizand valva din sistemul hidraulic. ABS poate readuce presiunea pe roata pentru a optimiza franarea. Sistemul reactioneaza extrem de rapid.

Sistemul ABS poate actiona doar pe rotile din fata sau pe toate rotile in functie de masina.

In detaliu:

Cele 4 roti sunt franate brusc, iar roata stanga-fata este pe cale sa se blocheze din cauza unei suprafete cu coeficient mic de frecare. Computerul detecteaza blocarea prin senzorii din roata si reactioneaza, eliberand presiunea de franare usor prin deschiderea valvei. Aceasta micsoreaza presiunea din etrier, ducand la eliberarea rotii blocate.

Daca astfel se corecteaza blocarea, valva va reface presiunea pana la forta optima de franare si se va inchide.

La o masina cu ABS rotile se blocheaza si deblocheaza prin miscari rapide, deoarece linia dintre aderenta si pierderea tractiunii este foarte fina, iar sistemul incearca sa mentina presiunea la punctul dinainte de blocare pentru a obtine decelerarea maxima.

Sisteme cu 3 vs. 4 canale

ABS vine in 2 variante, dupa cum spune si subtitlul:

La sistemele in 3 canale, rotile din fata au canal distinct, iar rotile din spate impart un singur canal (tractiune fata). De aceea, la blocarea uneia dintre rotile din spate, ABS actioneaza simultan pe amandoua.

La sistemele cu 4 canale, fiecare roata are un canal dedicat – fapt ce permite actionarea sistemului ABS pe cate o roata si in spate si permite in acelasi timp soferului un control mai bun.

Tuning Software ABS

ECU ABS are mii de parametri functionali care pot fi optimizati. Chiar daca majoritatea sistemelor tehnice sunt fabricate de BOSCH, software-ul face diferenta. Acesta decide cand sa actioneze, cat timp, cu ce presiune, si in ce fel, iar toti acesti parametri pot fi modificati in functie de nevoile utilizatorului.

Producatorii deseori in setari fac un compromis intre stabilitate si distanta de franare, sperand sa obtina parametri ficsi pentru diverse suprafete si scenarii.

Utilizare

ABS functioneaza cel mai bine la aplicarea ferma a franelor. Se simt vibratii in pedala atunci cand sistemul este activ, vibratii provenite de la deschiderea si inchiderea succesiva a valvelor si indica functionarea corecta a sistemului.

Nu elibera niciodata pedala pana cand nu ai oprit in siguranta! ABS se ocupa de reglarea si optimizarea franarii, iar daca nu stapanesti frana-prag este mult mai eficient sa lasi sistemul sa se ocupe de asta.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s