Raliul Monte Carlo 2016 – preview

Poate ca nici nu a inceput bine iarna adevarata si te-ai saturat de ea. Poate ca te doare deja spatele de la zapada data de pe locul tau de parcare ori cu mana in gips dupa vreo tranta pe gheata. Sau poate lucrezi in vreun departament de primarie si atunci te doare fix in Papua Noua Guinee de ce e afara, ca nu e treaba ta. Pentru altii, insa, nu e deloc asa.

Cum ne numim WRCRallyPress, referinte la costul si eficienta deszapezirii in Norvegia sau Canada nu vor fi – cel putin nu in acest post. Nu, subiectul zilei este prima bulgareala 4×4 a anului. Doar maine nu e joi. Si pentru ca maine va avea loc Shakedown-ul, e clar: joi, 21 ianuarie, incepe oficial Raliul Monte Carlo 2016!

Sa te inmoi nitel in atmosfera (chiar – de ce se spune “te inmoaie frigul”? pare… contra naturii).

Anul acesta va fi ultimul in care se va alerga dupa setul de reguli si specificatii impuse in 2011. Poate ca ti-a trecut deja pe langa urechi, incepand cu 2017 vor intra in vigoare norme noi – puterea va avea un maxim de 380 CP, iar greutatea va scadea cu cel mult 25 kg. Vor exista pachete aerodinamice complet noi si vom avea un nou constructor in ring, Toyota. Adica se vor indeparta si mai mult de masinile de strada.

WRC Car 2017 WRCRallyPress
O posibila imagine a unei masini WRC 2017

Cum regele asta inca nu a murit, sa-i lasam dreptul la cuvant, sa isi poata alcatui singur epitaful. Consecinta directa a schimbarilor de la anul este ca in forma actuala, niciodata masinile din WRC nu vor fi atat de rapide ca in 2016. O nuanta interesanta vine din partea celor de la Hyundai, care vor da drumul la joaca maine unui model complet nou de i20. Cu cca 8000 km de teste la bord si o speranta de viata buna de maxim 11 luni, ar trebui sa fie rapid din prima. Altfel, cu masini neschimbate, nemtii de la VW vor fi foarte greu de oprit, cu atat mai mult cu cat la nivelul pilotilor, nu s-a schimbat (mai) nimic.

Paranteza vine de la decizia celor de la M-Sport de a schimba complet linia de piloti, inlocuindu-i astfel pe Tanak si Evans cu Mats Østberg si Eric Camilli, un debutant la clasa mare, care are insa la activ 2 podiumuri obtinute anul trecut in WRC2.

Ca veni vorba de WRC2 – alaturi de Al Attyiah, care imi imaginez ca inca se mai scutura de nisipul din Dakar, vor fi si 3 nume noi, venite de la clasa inferioara. Printre ele, Simone Tempestini, care va alerga pe Ford Fiesta R5… si francezul care l-a dominat tot anul trecut, Quentin Gilbert, in 2016 pe Citroen DS3 R5.

Robert Kubica @ Rallye Monte Carlo 2016, WRCRallyPress

Robert Kubica, in imaginea de mai sus, e pregatit si el pentru startul Monte 2016, cu un program inca necunoscut nevorbitorilor de polona.

Cum spuneam mai sus, raliul va incepe oficial joi, din poate cea mai cunoscuta piata din auto-lume: Casino Square. Vor fi 2 speciale, cu un total de 41.34 km.

Vineri, 22 ianuarie, sunt pregatite aceleasi 6 etape (practic 3 dublate) din 2015, intinse pe 115km.

Sambata se vor alerga un pic peste 172 km, impartiti in 5 etape, printre care si clasica Sisteron – Thoard.

In ultima zi a Raliului Monte Carlo, cei 45 km de alergat vor cuprinde Col de Turini, punct de referinta pentru intreg calendarul 2016, Col de Braus si super speciala Col de l’Orme – St. Lauren.

In total 377.59km de distractie pentru toti fanii WRC-ului. 😉

One thought on “Raliul Monte Carlo 2016 – preview”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s