Calul putere – ce este, cum este calculat, de cate tipuri este

Calul putere este o unitate de masura pentru putere care are multiple standarde si tipui. Termenul a fost folosit pentru prima oara de inginerul J. Watt pentru a compara puterea motoarelor cu abur cu cea a cailor. Mai tarziu va fi folosit pentru a exprima puterea motoarelor cu pistoane, turbinelor si motoarelor electrice.

Formula este:

P(cp)= Cuplu (ft/lbf)X Viteza rotationala (rpm)/5252

unde 5252 este valoarea rotunjita a (33000(ft/lbf)/min)/(2pi rad/rev)

Foarte simplu, nu?

Tipuri

Calul putere nominal (nhp)

A fost folosit pentru a estima puterea motoarelor cu abur. Pentru a echivala puterea actuala, nhp necesita ca presiunea in cilindru sa fie de 7 psi in timpul miscarii si viteza pistonului sa fie intre 54/75 miscari pe minut.

Calul putere indicat (ihp)

Este puterea teoretica a motorului daca inauntrul acestuia nu are loc absolut niciun fel de frecare in convertirea gazului in cilindru. Este calculate din presiunile dezvoltate in cilindri. Pe masura ce pistonul avanseaza in miscare, presiunea din jurul lui scade si permite astfel calcularea puterii dezvoltate de piston.

IHP este un indicator mai bun decat NHP deoarece tine cont de presiune, insa nu ia in calcul pierderile de putere cauzate de frecarea interna.

Calul putere de franare (bhp)

Este masurat la axul de iesire din motor, inainte de pierderea de putere cauzata de cutia de viteze si trenul de rulare. Partea cu “de franare” din denumire (Brake) se refera la instrumental folosit pentru incarcarea motorului si mentinerea lui a viteza rotationala dorita. In timpul rotatiei se masoara cu ajutorul unui dinamometru cuplul de iesire si viteza rotationala pentru a determina puterea.

Desi puterea obtinuta pe trenul de rulare este mai mica decat cea obtinuta in motor, un dinamometru montat pe sasiu ofera informatii reale privitoare la puterea efectiva a motorului, dupa pierderile din cutia de viteze si trenul de rulare.

Calul putere pe roata (whp)

Se masoara cu dinamometrul montat pe sasiu de care am amintit anterior si reprezinta puterea utilizabila efectiva dupa eliminarea tuturor pierderilor.

Puterea efectiva se calculeaza pe computer in baza inertiei rotationale a rotilor, acceleratiei rezultate si a puterii aplicate de unitatea de absorbtie a puterii.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s