Debica Frigo Directional – review

Pentru ca sunt o alegere populara – fiind vorba despre gama de anvelope Buget si nu sunt tocmai o alegere proasta, am decis sa le facem un scurt review, pentru toti cei care anul acesta isi mai cauta sau isi vor cauta anvelope de iarna.

Specificatiile producatorului, privind cei 3 parametri pe care ii vom analiza sunt:
Consum/Rezistenta: E
Aderenta: E
Zgomot: 68dB

Au mintit.

 1. Consumul
  Consumul este optim pentru anvelopele de iarna. Pe un traseu pe care masina consuma incaltata de vara cam 5.5, cu Debica Frigo consuma cam 6-6.7 (maxim). Date fiind si resursele necesare pentru incalzirea motorului iarna, temperatura aerului la admisie si toate aceste variabile, o diferenta maxima de 1.2 l/100 km pentru un motor de 1.2 nu mi se pare atat de jignitoare incat sa merite clasa E.
  In materie de rezistenta pot spune ca sunt destul de trainice (merg 2-3 ani daca nu sunt stresate excesiv), insa ramane sa vedem.

 2. Aderenta
  Aici nu au mintit. Poate si de unde franele au suferit tot felul de interventii in ultima perioada, dar cu siguranta afectat si de anvelope, ABS este acum omniprezent la fiecare semn de umezeala atmosferica. Cu franele proaspat schimbate, masina pare sa se revolte asupra soferului la apasarea pedalei si sa mai inainteze un pic.
  Aderenta efectiva nu este nici ea incredibila – la vant lateral masina este mult mai instabila, iar aderenta se rupe pe suprafete umede destul de usor (dintr-un Scandinavian modest), atat pe puntea spate, cat si pe puntea fata.

 3. Zgomotul
  Cat? Saizecisi… scuze nu aud din cauza scartaitului – sunt foarte, FOARTE zgomotoase. Pentru un sofer vag paranoic care are drum pe Sos. Pantelimon sunt un cosmar. Desi testele lor au relevat 68dB – reali, atunci cand sunt proaspete, as spune ca dupa un an de utilizare zgomotul ajunge lejer pe la 75dB, si creste cu fiecare kilometru parcurs.

Una peste alta, sunt niste anvelope ieftine din toate punctele de vedere – se gasesc la cam 150 de lei bucata, afecteaza destul de putin consumul si sunt relativ trainice (daca suporti zgomotul). Verdictul este clar unul pozitiv, pentru pretul lor isi fac treaba si inca foarte bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s