Masina Recce – Eroul nevazut

Stii snoava cu masina pe injectie care se uzeaza daca nu o lasi sa se incalzeasca? Masina recce nu are nicio treaba cu modelul asta de mit urban.

Zic ca ar fi lamuritor daca am sti mai intai despre ce e vorba in propozitie.

Recce nu se scrie cu 2 c pentru a delimita clar de orice nuanta termica, ci pentru ca provine din alta limba. De fapt, in engleza se scrie fix la fel. Folosit initial ca termen militar, apoi in cinematografie, si-a facut loc si in lumea WRC. Vine de la reconnaisance, cuvant pe care sunt sigur ca il recunosti.

In raliul modern (nu a fost intotdeauna asa… si prin parti mai putin civilizate ale auto-lumii, cum ar fi peste ocean – Atlantic adica – inca mai e), recunoasterea, sau recce, e o parte esentiala a fiecarei etape si se face in masini foarte apropiate de masinile de strada, la viteze de maxim 70mph (112 km/h).

M-Sport, de exemplu, foloseste o flota de 25 Volvo-uri 25T AWD , iar Volkswagen Golf-uri R. Toate modificate – suspensii similare celor de curse, roll cage (atat pentru siguranta, cat si pentru tinuta de drum), cutia de viteze ramanand, totusi cea standard. Nu exista o obligativitate cand vine vorba de tractiunea integrala, insa, evident, nu exista echipa din WRC care sa aleaga altceva.

Tine cont de faptul ca sunt folosite de piloti pentru a afla limitele traseului – cat de mult pot intra in interiorul virajului, pe unde sunt bolovani care trebuie evitati, unde se poate face jump-kick sau pur si simplu daca e vreun fan beat crita in mijlocul apex-ului din curba 67 si de faptul ca trebuie sa extraga toate aceste informatii intr-un fel relevant pentru Ogier & compania – adica sa o faca la o viteza mai mare de 10km/h, apoi adauga faptul ca sunt folosite inclusiv pentru a purta personalul auxiliar de la o etapa la alta, in toate etapele sezonului si vei incepe sa iti dai seama ca adanc sub fustele WRC, unde lumina reflectoarelor nu prea bate, niste masini adevarate, in table si nituri, sunt tare chinuite.

Intr-o lume in care Polo-ul pe care il conduci e mai departat de cel din WRC decat sunt eu de maimuta, masina de recce, un fel de versiune auto a lui Banel Nicolita, merita un omagiu…

2363_portugal-recce-water-2014_876_896x504

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s