Estomparea franei – fenomenul explicat

Estomparea franei este reducerea capacitatii de franare, care apare dupa aplicarea repetata sau sustinuta, in mod normal la viteza sau incarcatura mare. Fenomenul apare la orice vehicul care foloseste un sistem de franare bazat pe frecare.

Estomparea franei este cauzata de incingerea suprafetelor de franare, fapt ce duce la anumite schimbari in componentele sistemului. Fenomenul apare atat la frana pe tambur cat si la frana pe disc, desi este mai frecvent la frana pe tambur din cauza configuratiei care nu permite o racire eficienta. De aceea majoritatea vehiculelor vin acum echipate cu frana fata pe disc.. Cele mai comune cauze sunt estomparea frecarii, estomparea mecanica sau lipsa fluidelor. O modalitate de a reduce impactul acestui fenomen este folosirea unor componente de calitate superioara si, evident un sistem de frana cu racire optima.

Cauze:

Reducerea frecarii din cauza temperaturii este cauzata de cresterea acesteia pana la nivelul la care se acumuleaza gaz intre disc si placuta. In aceasta situatie, pedala este ferma dar performanta de franare este scazuta.

Estomparea poate fi cauzata si de fierberea lichidului de frana (fenomen care elibereaza la randul lui gaz), caz in care pedala este moale. Situatia se inrautateste daca lichidul de frana prezinta contaminanti (de exemplu apa).

Estomparea franei este un fenomen interdependent: daca fenomenul se intampla la una dintre roti, cealalta va lucra pentru a compensa si se va incinge.

Exista insa o modalitate de a reduce efectele fenomenului: folosind tehnica adcevata de franare. Aceasta presupune subselectarea in cele mai multe cazuri, urmata de eliberarea pedalei de ambreiaj si aplicarea periodica a franelor (permitand acestora sa se raceasca).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s