F1 2016 WRCRallyPress

Calificarile in Formula 1 in 2016

Poate ai auzit, saptamana aceasta va fi prima din 2016 cu Formula 1. Cand dimineata inca va avea ochii ingreunati de somn, sambata, pilotii din competitia numarul 1 patronata de FIA, vor lua startul in calificarile pentru prima cursa a sezonului, cea de la Melbourne.

Popularitatea in scadere accentuata a unui sport dominat odinioara  de muritori semizei a dat frau liber imaginatiei a sute de mici contabili, croitorasi din mouse si pix pentru fabuloasa distopie ridicata de Bernie Ecclestone. Dupa intense sedinte de brainstorming si cine stie cate focus grupuri, am scris deja, au venit cu originala idee de a combate plictiseala chiar cu sursa ei. Astfel, in loc sa avem 19 curse de prins somnul, anul acesta vom avea 21.

Ma gandesc ca nu ar fi rau daca mi-as face timp pentru un mic disclaimer – nu as vrea sa imi iei prea in serios criticile. Formula 1 s-a schimbat profund iar performantele pilotilor impresioneaza astazi in feluri cat se poate de diferite fata de ce se intampla acum 10-15 (sau mai multi) ani. Motiv pentru care orice comparatie intre Senna si Hamilton este absurda si, evident, irelevanta. A nu intelege ca performantele ultimului sunt o consecinta / evolutie a carierei primului este, zic eu, neproductiv. Si oricat as aprecia felul in care intelegea Ayrton sa danseze pe asfalt cu o partenera puternica si naravasa cat 1000 de cai fara zabala electronicii, sa imi doresc o masina de Formula 1 cu schimbator manual, astazi, cand la 20.000 euro gasesti masini echipate cu padele, ar fi cel putin retrograd. Si gata despre asta, ca am zis “MIC disclaimer”.

Revenind la carabusii lui Bernie, unul cu antenele mai lungi a avut o idee cel putin interesanta. Incepand din 2016, sistemul de calificari va fi radical modificat.

Iata cum: mai intai, din punct de vedere structural, nu se schimba nimic. 🙂 In sensul ca vom avea tot 3 sesiuni. Prima va dura 16 minute, a doua 15, iar ultima fix cat va fi nevoie. Mai precis 14 minute. Schimbarea care ma face cu adevarat curios se refera la cum vor decurge cele 3 sesiuni.

Astfel, in prima, dupa 7 minute, va fi eliminat competitorul cu cel mai slab timp. Si chestia asta se va repete la fiecare 90 de secunde, pana cand vor ramane 15 masini.

five left... Ten Little Indians (1965)

Tura a doua de calificari va lasa ocazia tuturor sa fuga de ultimul loc, cel aducator de eliminare, vreme de 6 minute. Apoi, ca si in sesiunea anterioara, la fiecare 90 de secunde, ca-n romanul Agathei Christie, numaram 10 negri mititei… Si numaram asa pana cand raman doar 8.

Supravietuitorii respira, beau o bere, fumeaza o tigara, dupa care se urca toti in masinutele lor cu zgomote de foen isteric si se pun pe alergat. Joaca hora 5 minute, si cand te uiti mai bine, raman doar 7 monoposturi mititele. Gadea isi sterge frumos halebarda si da iar drumul la cronometrul, fixat pe un minut si jumatate. Si se va mentine fugareala, pana cand raman doar 2. Supravietuitorii vor avea fix 90 de secunde la dispozitie pentru a stabili timpul de pole- position.

Pe cuvant, mie imi suna distractiv de-adevaratelea. Acum, ca prima linie tot arginitiul Mercedes va fi… va vedea care nu doarme, sambata, de la 8 la 9 dimineata.

One thought on “Calificarile in Formula 1 in 2016”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s