Sistemul ESP – descriere generala

Sistemul ESP vine intotdeauna alaturi de ABS (Antilock Braking System) care previne blocarea rotilor si TCS (Traction Control System) care previne rotirea excesiva a acestora. In timp ce primele doua system intervin pe dinamica longitudinala a masinii, ESP imbunataseste dinamica laterala. ESP vine de la Electronic Stability Program si poate fi vandut sub diferite denumiri: DCS (Dynamic Stability Control), VSA (Vehicle Stability Assist), VSC (Vehicle Stability Control) etc.

Cum functioneaza?

Alunecarea laterala este una dintre principalele cause ale accidentelor rutiere, fiind responsabile pentru 40% din acceidentele mortale. ESP previne pana la 80% din aceste accidente.

Sistemul identifica posibilitatea de a aluneca si intervine foarte rapid, reusind sa restabilizeze masina daca limitele aderentei nu au fost deja depasite.

ESP este active permanent: semnalele transmise de senzori sunt monitorizate continuu (verficarile au loc de 25 ori/secunda), iar in momentul in care sistemul detecteaza ca volanatia nu corespunde cu directia de deplasare ESP actioneaza frana selectiv pentru a restabiliza masina. ESP poate intervene si la motor pentru a accelera rotile care au aderenta.

Componentele sistemului:

Sistemul este compus din: Unitate hidraulica cu ECU integrat, Senzori de viteza pe roti, Senzori pentru unghiul de volanatie, Senzor de accelerare laterala si sisteme de comunicare cu ECU.

Unitatea hidraulica executa comenzile venite de la ECU prin valve solenoid, regland presiunea franelor.

Senzorul de viteza transmite semnale catre ECU pentru a putea calcula viteza rotilor. Sunt folosite doua principia operationale: Senzori pasivi si active si ambii masoara viteza prin campuri magnetice.

Senzorul de unghi pentru volanatie masoara pozitia volanului si determina unghiul de volanatie. Folosindu-se de unghiul volanatiei, viteza vehiculului si presiunea franelor sau pozitia acceleratiei, ECU calculeaza directia intentionata de deplasare.

Senzorul de acceleratiei inregistreaza toate miscarile vehiculului pe axa verticala si altfel primeste informatii despre starea vehiculului pe care o compara cu intentia soferului.

Sistemele de comunicare ajuta la reducerea sau marirea cuplului motor pentru a compensa actiuni ale soferului.

Functii aditionale

Desi functia de baza a ESP este complexa si foarte bine definite, sistemul ofera posibilitatea de support pentru mai multe functii.

 1. Controlul plecarii din rampa – in acest caz ESP poate tine franele applicate pentru inca 2 secunde dupa eliberarea pedalei pentru a preveni alunecarea in spate a vehiculului la transferal piciorului de pe o pedala pe alta.
 2. Hydraulic Brake Assist – sistemul identifica situatiile de urgenta, monitorizand presiunea pe pedala de frana la fel ca si curba de aplicare si daca soferul nu franeaza suficient de puternic, mareste forta de franare pana la maxim.
 3. Load Adaptive Control – Identifica schimbari in masa vehiculului si in pozitionarea centrului de greutate pe axa longitudinala si adapteaza interventiile ABS, TCS si ESP la incarcatura. Astfel optimizeaza eficienta franarii, tractiunii si stabilitatii, reducand riscul de rasturnare.
 4. Roll Over Mitigation – Se foloseste predominant la vehiculele comerciale a caror acceleratie laterala atinge valori critice mai rapid. Functia monitorizeaza constant comportamentul masinii si intervine cand riscul de rasturnare este marit, franand selectiv si reducand cuplul motor.
 5. Monitorizarea presiunii in anvelope – presiunea scazuta duce la deviatii in viteza rotationala. Comparand vitezele selectiv, sistemul detecteaza o posibila pierdere de presiune.
 6. Trailer Sway Mitigation – Functie care reduce alunecarea remorcii prin franarea selective a rotilor remorcii in sine.

3 thoughts on “Sistemul ESP – descriere generala”

 1. Îmi aduc aminte că demult de tot, în tinereţile mele jurnalistice, am testat un Viano echipat cu noul – pe atunci – sistem ESP, pe aeroportul Băneasa. S-a aşezat pe asfalt o foaie uriaşă din cauciuc gros care era permanent stropită cu apă, pentru a simula un carosabil ud, dar drăcia aia era de 100 de ori mai non-aderentă decât asfaltul. M-am urcat la volan şi i-am dat blană apoi, ajuns pe foaia de cauciuc, am apăsat frâna la podea, cu viraj brutal la maximum. Prima oară mi-am cam umplut nădragii, de ce să nu recunosc dar după aia a fost chiar marfă, când am realizat că drăcia aia chiar controlează maşina. După aia, de-al naibii încercam să o dau peste cap da’ n-am reuşit…
  Ce vremuri…!

  1. La un moment dat, in US, era o competitie ce imi aminteste de povestea ta. Ideea era ca aveai tot asfaltul la dispozitie si trebuia sa rastorni un corvette. Castigator a fost ala caruia i-a dat prin cap sa traga frana de mana in timp ce cotea la maxim… ln marsarier 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s