Ce se intampla daca alimentezi cu benzina in loc de motorina

Cand eram eu mic, fix 10 ani sunt de atunci, am primit cadou din familie o minunatie de Fiat Uno 45. L-am intitulat Buratino si a fost prima mea masina. Astazi am auzit o poveste care mi-a amintit de tragicul sfarsit al sus-numitului…

Il stii pe Stan Patitul, nu? Ala care incearca sa te invete de bine, dupa ce a luat-o el in barba. De data asta, e personificat de mine.

Inainte de toate, ar trebui sa iti spun ca 45-ul din nume vine de la cai putere, scosi dintr-un diesel de 1.3. Greu cam cat un sac de cartofi, consuma cam doua cani de ceai la 100… Si cum pe vremea aia nu trebuia sa iei alocatia tuturor celor 5 copii ca sa ii faci plinul, ma distram copios umpland rezervorul pana dadea lejer pe afara…

Fiat Uno 1987 WRCRallyPress

Cum ziceam, acum ceva vreme l-am luat pe dl. Buratino si am tras o tura la Dunare, la Cernavoda. La plecare, cu rezervorul jumatate gol, ca ma inecam in pesimism, am zis ca e cazul sa umplu rezervorul. Opresc la o benzinarie partener Rompetrom, umplu, platesc, iau bonul si plec. Si acum ma intreb de ce am luat bonul ala, ca nu mi-l deconta nimeni. Ei, plec vijelios la drum, pe autostrada (sa nu intrebi care, ca pe vremea aia erau doar 2) si lunga spre acasa. Buratino, voios nevoie mare: 140-145, nu prea ii statea in fire. Ajung acasa dupa minim doua ore de sprint si imi vad de treaba.

A doua zi, dar sa starnesc diesel-bestia, care incepe sa tremure a rapciuga si refuza sa coopereze. Nasol. Mai harai o data motorul la automat, apoi inca o data si pleaca. Cred ca am apucat sa merg vreo 3 metri, cand s-a scuturat vartos si a murit. Si in timp ce ma intrebam ce… hai sa gasim un cuvant inlocuitor, sa nu ofensam pe nimeni, bine? In timp ce ma intrebam ce spaghete cu branza se intampla, parca imi aminteam ca deunazi, in dieselarie, mi-a parut suspecta culoarea zemei care i-a cazut lui Buratino din gura (ti-am zis ca eram ca doi copii, da?). Neabatut, ca orice nepriceput crancen, raman consecvent in prostie si insist. Saracul a cooperat pana la urma, o vreme. Dar exact ca un caine batran, ud si bolnav de guturai. Mai mergea, mai tusea, mai trumura din toate incheieturile si tragea vanturi intens colorate. Pana la un moment dat cand intr-o cataplexie de toata frumusetea, a raposat.

L-am chemat pe dl Doctor, omu’ s-a uitat, a auzit ce i-am povestit, a inceput sa mestereasca, desfaca si miroasa si mi s-a adresat gingas: “pai ai bagat benzina, ca prostu'”. O glaciatiune mai tarziu, am reusit sa imi misc mainile inerte. Cu ele mi-am luat maxilarul de pe jos, de langa Buratino, unde cazuse cand am auzit confirmarea incompetentei mele automobilistice, apoi tot cu ele am scos din portofel bonul din Cernavoda. Pe care scria…

Mi-ar placea tare mult sa il mai am. Ca acum nu ma crede nimeni cand povestesc, pentru ca era de alimentare motorina. Ulterior, mi s-a explicat ca atunci cand se rafineaza petrolul pana il ia uciga-l toaca si iese zeama la 5 lei/litru, sunt tot felul de produse intermediare. Si ca uneori pot ajunge in comert, prin firme recunoscute pentru seriozitate si profesionalism, exact cum erau astia parteneri Agipoil.

Dupa experienta asta, comatosul Buratino a suferit serioase interventii: garnitura de chiulasa, supapele indreptate cu ciocanul (poveste adevarat facturata) filtre de aer si de motorina, plus interdictia de a mai alerga la maraton cu mai mult de 90. A trait exact cat sa il duc la eutanasiat, sa imi iau masina cea incolora inodora pe care nu o mai am acum.

M-am dat mare ca-s Stan Patitul. Pai, mai intai, casca ochii: benzina – verde, motorina – negru. Benzina – putulica subtire, la motorina, ca e neagra… Apoi, daca tot ai calcat pe bec, cel mai nebatator la cap ar fi sa chemi pe cineva capabil sa iti scoata otrava din instalatie. Pregateste-te sa dai minim 450 leusteni pe figura asta.

Altfel, daca masina pe care o conduci a prins guvernul Ciorbea, si nu ai pus prea multa anafura, n-ar fi rau daca te-ai uita la filmuletul de mai jos. Bine, ideea de la care am plecat era sa te uiti oricum…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s