Sistemul de franare – componentele franei pe tambur

Frana pe tambur este folosita in continuare de majoritatea producatorilor de autovehicule de serie pentru axul spate. Initial ea a fost folosita si pentru axul fata al masinilor, dar numeroase considerente pe care le vom trata intr-un articol viitor au dus la limitarea folosirii doar pentru puntea spate.

Componentele franei pe tambur sunt: Placa, Tamburul, Sabotul, Cilindrul rotii si multiple arcuri si nituri.

Placa franei reprezinta o baza pentru celelalte componente. Este o montura rigida atasata de ax pe care se vor monta restul componentelor.

Tamburul este realizat din fier conductor si rezistent la uzura. Acesta se roteste odata cu roata si axul, iar la momentul aplicarii franei acesta este presat de suprafata interioara a placii pentru a opri rotatia axului.

Cilindrul opereaza frana pe roata prin pistoanele montate la cele 2 capete ale sale, de fiecare dintre ele fiind legat cate un sabot. Presiunea hidraulica a cilindrului principal actioneaza, impingand pistoanele care saboti si presand sabotii pe tambur. La eliberarea franei, sabotii isi reiau pozitia initiala cu ajutorul unor arcuri.

Sabotii sunt de realizati din doua bucati de metal sudate si sunt clasificati in doua tipuri: Sabotul principal este cel mai aproape de fata vehiculului, iar cel secundar este mai in spate.

Materialele care intra in componenta franelor pe tambur trebuie sa fie rezistente la caldura si uzura si sa aiba un coeficient de frecare ridicat si independent de fluctuatii in temperatura si umiditate. De aceea, in componenta acestor materiale intra grafit si coji de nuci Caju (modificatori de frecare), plumb, zinc sau aluminiu (metale termorezistente) si filtre pentru a reduce zgomotul.

Sursa foto: youtube.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s