Motorul in 4 timpi – descriere generala

Motorul in 4 timpi este un motor cu combustie interna in care pistonul face un traseu complet (trecand prin toti cei 4 timpi) in timp ce roteste axul. Un timp se refera la miscarea completa a pistonului in cilindru in oricare directie. Cei 4 timpi sunt:
Admisia
Miscarea pistonului incepe in partea de sus a cilindrului si se termina in partea de jos. In acest timp valva de admisie se deschide in timp de pistonul introduce un mix de aer-combustibil in cilindru.
Compresia
Aceasta miscare incepe in partea de jos a cilindrului. In aceasta etapa pistonul comprima mixul de aer-combustibil, pregating aprinderea. Ambele valve sunt inchise in acest moment.
Combustia
Incepe cu cea de-a 2 rotire a ciclului de 4 timpi. In timp ce pistonul este in partea de sus a cilindrului, mixul de aer-combustibil este aprins de o bujie (benzina) sau de caldura generata de procesul de compresie (motorina), intorcand astfel pistonul in partea de jos.
Evacuarea
In aceasta etapa pistonul se intoarce in partea de sus a cilindrului in timp ce valva de evacuare este pornita. Astfel, mixul ars este impins prin valva.

Limitarile de putere
Cantitatea maxima de putere generata de un motor este determinata de cantitatea maxima de aer admis. Astfel, puterea depinde de marime (cilindree). Viteza in sine este limitata de duritatea materialului si de lubrifiere.
Viteza mare a motorului poate determina avarii – daca inelul care sigileaza cilindrii oscileaza vertical, peretele cilindrului poate deveni ne-etans, cauzand lipsa de presiune si putere. Implicit, daca motorul se roteste prea rapid, valvele nu pot actiona suficient de repede si poate rezulta in contact intre piston si valva. Acesti factori limiteaza viteza pistonului la 36km/h.
Fluxurile admisie/evacuare
Puterea motorului este dependenta de miscarea rapida a gazelor de admisie si evacuare. In acest sens se pot inlatura iregularitatile din caile de admisie si evacuare si de asemenea se pot modifica suportii valvelor pentru a reduce rezistenta.
Echilibrul energetic
Motoarele Otto au o eficienta medie de 30% – insemnand ca 30% din energia generata de combustie este convertita in energie rotationala utila. Restul se pierde din cauza temperaturii, frecarii si accesoriilor motorului.
Recuperarea energiei pierduta prin caldura se poate face printr-un turbocharger.
Motoarele moderne sunt construite mai putin eficiente decat ar putea fi pentru a controla emisiile. Aceste reduceri pentru fi contracarate printr-un ECU care foloseste tehnici de ardere eficiente.

sursa foto: agmlabs.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s