Ce nu-ti spune nimeni despre schimbarea ambreiajului

E neplacut intr-adevar, mai ales ca semnele evidente apar cu 1-200 de km inainte de caderea definitiva a pedalei in podea. Este insa inevitabil – unora li se intampla la 60.000 km, altora la 160.000, chiar si pe acelasi model de masina. Uneori are legatura cu stilul de condus, alteori nu – cert este ca schimbarea ambreiajului este inevitabila pentru orice sofer. De aceea m-am gandit ca ar putea fi o idee buna sa va impartasesc experienta mea cu schimbarea ambreiajului, pentru a nu avea aceeasi surpriza ca si mine.

Simptomatologie:
97.450 Km in bord – In trafic in Bucuresti, vineri seara masina patineaza la plecarea de pe loc. Patinajul nu este foarte violent, se intampla doar in treapta 1 in coloana. Ocazional simt ambreiajul cupland, accelerez si rotile nu se misca pana la depasirea a 2000rpm. Dupa iesirea din Bucuresti, masina este un pic greoaie la acceleratie insa nu foarte deranjant.
97.510 Km in bord – DN, sambata dimineata masina nu mai prezinta niciun fel de problema.
97.600 Km in bord – DN + Bucuresti, luni dimineata pe DN nu am identificat nicio anomalie. La mersul in Bucuresti insa incepe sa cedeze. Pe etape:
Semafor Aurel Vlaicu – Pleaca greu de pe loc, patineaza.
Bvd. Aviatorilor pana la statia de metrou: refuza sa intre in treapta 4 (scoate un carait metalic, ca atunci cand selectezi R in timp ce merge). Schimba greu intre 2 si 3.
Bvd. Lascar Catargiu – nu iese din treapta 3 in timpul mersului. La plecarea de la semafor trebuie sa apas pedala de 2 ori pentru a putea selecta tr. 1
Romana – Universitate – trebuie sa apas pedala de 2 ori pentru a selecta oricare treapta de viteza
Universitate – Coltea – Nu iese din treapta 2. Fortez si reusesc sa o scot, insa nu mai pot selecta nimic. Apas pedala de ambreiaj compusiv, ca la step. Reusesc sa o bag la loc in 2.
Coltea – Unirii (Hotel Horoscop) – Prind unda verde, trec cu a 2-a “fulgerand”, nu ma pot opri la pietoni. Ma opresc la cedeaza insa, si incerc sa plec in continuare in treapta 2 (nu m-am oprit de tot). Sughite odata si nu mai accelereaza absolut deloc. Acum intra lejer in viteza.

Fabia a decis ca ii trebuie ambreiaj nou. Chiar atunci. La unirii, luni dimineata. Asa ca am tras pe dreapta intre Piata Unirii si Bvd. Budapesta, mi-am aprins o tigara si am inceput sa caut platforme.

Buuuun. O zi si 1500 de lei mai tarziu primesc cheile de la service, descui masina, ma asez pe scaunul din dreptul volanului si, adunandu-mi chitante, carduri si alte catrafuse pe scaunul pasagerului calc pedala de ambreiaj pentru a-mi potrivi scaunul. Vine un moment de nelamurire. Prima oara m-am uitat la bord, sa ma asigur ca e totusi masina mea. Apoi m-am uitat la pedala sa ma asigur ca am calcat pe ea si nu pe langa. Lasasem o Fabie si urma sa plec cu un Logan. Cu o cursa care presupunea ceva contorsionism pentru a ridica complet talpa de pe pedala, cu o fermitate similara cu a unui elastic spalat la masina de 150 de ori si un punct de cuplare mai sus in spatiu decat admisia motorului excursia de 300m pana acasa a fost o aventura.
Plecarile cu scartait de roti si sughiturile intre treptele de viteza au fost o parte activa din realitatea condusului de Fabie pentru amandoi o perioada de vreo 1000km. Condusul “sportiv” de odinioara s-a transformat in tehnica condusului fara turbulente, a doua fiind clar mult mai dificil de stapanit. Punctul de cuplu al pedalei fiind acum undeva pe la 12cm in sus, puncte bonus s-au acordat pentru acela care dupa schimbarea vitezei in treapta intermediara nu ramanea cu piciorul pe pedala fara sa isi dea seama. Dupa 1500km pedala a inceput sa prinda ceva fermitate si noi ne-am adaptat la ea.

Concluzia: Schimbarea ambreiajului, mai ales intr-un service fara atentie la detalii, te poate face sa te simti iar ca un incepator. Nu recomand.

sursa foto: pieseauto.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s