Transmisia DSG – Descriere Generala

DSG (Direct Shift Gearbox) este o cutie de viteza dublu ambreiaj controlata electronic, automata sau semi-manuala. DSG contine practic doua cutii de viteze separate intr-un singur locas, functionand simultan. Prin uzul celor doua ambreiaje independente, DSG ofera timpi mai scurti de schimbare a vitezelor si elimina conversia de cuplu existenta in transmisia automata conventionala.

Primele transimisii dublu-ambreiaj au fost dezvoltate de catre Porsche in anii ’80. In anul 2003 a fost introdusa prima transmisie DSG pe o masina de serie – mai exact Volkswagen Golf Mk4 R32. Initial transmisia DSG a fost disponibila numai pentru masini cu motor fata si tractiune fata sau tractiune 4×4 Haldex. In 2008 grupul VAG introduc o noua transmisie DSG, longitudinala cu 7 trepte de viteza pentru Audi – cutie cu 10 discuri pentru treptele impare si 12 discuri pentru cele pare, sistem dublu de lubrifiere cu rolul de a mari durata de viata a pieselor.

Spre deosebire de ambreiajul standard, cel DSG este compus din 4 discuri umede. Deoarece cutia pre-selecteaza treptele, timpul de schimbare in treapta superioara este de 8 milisecunde pentru DSG.

Printre avantajele cutiei DSG se numara reducerea consumului de combustibil cu pana la 15%, eliminarea pierderilor de cuplu in timpul selectarii treptei de viteza, supra selectarea mai rapida, sub selectarea controlata si temporizata constant.

Dezavantajele sunt: dificultatea de a atinge viteza de top in turatii mici, eficienta mecanica redusa, intretinerea costisitoare, timpul mare de selectare pentru treptele de viteza ne-anticipate (1100 ms) si greutatea.
In momentul de fata, urmatoarele vehicule pot fi echipate cu DSG:
Audi: TT, A1, A3, A4, A5, A7, A8, S3, S4, S5, Q3, Q5, R8
Bugatti Veyron EB 16.4
Seat: Leon, Ibiza, Altea, Toledo
Skoda: Fabia, Octavia, Rapid, Roomster, Superb, Yeti
Volkswagen: Polo, Golf, Jetta, EOS, Touran, Beetle, Passat, CC, Sharan, Scirocco, Tiguan, dar si Caddy si Transporter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s