Conduita defensiva – tips and tricks

Pentru ca se apropie perioada accidentelor si tamponarilor usoare, am decis la sugestia unuia dintre cititori sa punem cap la cap un ghid cu cateva sugestii pentru sosele mai sigure.
Chiar daca tu esti disciplinat si ti-ai incaltat masina de iarna din timp, nu poti presupune acelasi lucru si despre colegii de trafic, de aceea in perioada urmatoare este imperios necesar sa cascam ochii pentru eventuale pericole.
In primul rand:

Evita distractiile – condusul agresiv si distractiile precum telefoanele, revistele (nu radeti, eu am vazut) si nu numai tind sa te faca mult mai expus la greselile celorlalti. Chiar daca tu iti cunosti si stapanesti masina la limita te poti impiedica de un sofer neatent sau fara experienta in orice moment.

Fii atent la imprejurimi – pentru a avea tu in primul rand mai putina bataie de cap: incearca sa retii numarul masinilor de pe benzile laterale si culoarea lor – retinand culoarea, vederea periferica va identifica masinile care au trecut si vei sti astfel cand ai un vehicul in punctul mort.

Fii atent la conditiile de drum – si adapteaza viteza si stilul de condus in conformitate cu ele. Anticipeaza situatii precum acvaplanarea, pornirea ABS s.a.m.d. In conditii de coloana cu viteza sau drum alunecos, daca trebuie sa franezi pana la oprire, franeaza la o distanta de 2-3 lungimi de masina fata de masina din fata si uita-te in retrovizoare. Daca masina din spatele tau nu poate opri la timp fii pregatit sa accelerezi.

Nu te baza pe ceilalti soferi – Nu lua in calcul faptul ca alt sofer iti va face loc, exista riscul ca acesta nici macar sa nu identifice intentia ta. Mai bine este sa te pregatesti pentru situatia in care alt sofer trece vajaind pe rosu sau pe cedeaza decat sa te ia cu el in parapet – chiar daca aveai prioritate.

Nu merge cu viteza – limitele de viteza se aplica doar conditiilor ideale de drum. Asa cum am spus mai sus, adaptarea la conditiile de drum este necesara in orice moment.

Identifica un traseu de ocolire – in cazul oricaror conditii cea mai buna pozitionare este acolo unde vezi si esti vazut. Insa e bine sa fii pregatit cu un plan alternativ de actiune in cazul in care intalnesti un obstacol.

Respecta regulile de circulatie – Desi este evident, tinem sa subliniem importanta acestui punct pe lista noastra de tips and tricks – nu depasi pe trecerea de pietoni deoarece riscul de a lovi pe cineva este foarte mare, nu frana brusc la semafor pentru a te opri la galben si semnalizeaza la schimbarea benzilor.

Anticipeaza – uita-te in fata la o distanta de minim 3 masini pentru a anticipa eventuale pericole. Fii pregatit sa franezi, sa schimbi banda de circulatie si nu accelera in curbe sau situatii cu vizibilitate redusa, deoarece te poti intalni cu coloana.

Stereotipurile sunt utile – Generalizarea este capacitatea creierului de a structura informatia astfel incat sa fie usor gasita, iar experienta este acolo pentru a evita repetarea unor greseli. De aceea stereotipurile sunt utile in condusul defensiv. Ele te invata sa te feresti de masinile cu numere de Bulgaria, sa faci loc BMW-ului cu geamuri fumurii care vine lansat si per total sa eviti neplaceri.

Calculeaza-ti ruta – si optimizeaz-o astfel incat sa ai cat mai putine intersectii aglomerate de traversat si viraje stanga de efectuat. Astfel vei ajunge mai rapid si cu mai putine riscuri la destinatie.

Acestea fiind spuse, promitem sa revenim si cu un ghid de condus iarna (pe zapada si polei).

Sursa foto: 10tv.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s