Condusul si Enel, pardon Engie – un scurt editorial

Dupa cum stiti, desi nu imi place in mod deosebit sa arat cu degetul, unii dintre cititorii nostri au punctat la ultimul editorial de genul acesta ca rolul blogului este si unul de invatare. Nu este deci primul articol, am facut curatenie si in trecut aici, aici, aici, aici sau de exemplu aici. Insa astazi as vrea sa va vorbesc despre aceia. Acei soferi care ar face un bine public daca si-ar parca vehiculul cu roatele in sus intr-un sant si ar ramane fara “abecedar” in prag de sarbatori.

Scenariu: Conduci linistit pe un drum European cu o banda pe sens, pe la ora 15:30 in decembrie si intalnesti un obstacol. Vazand ca nu e nimeni, accelerezi. Tocmai cand dai cu degetul pe bagheta de semnal, observi ca incepe sa se contureze in apropiere silueta unei masini. Cu lumini stinse.

Etrierii nostri stiu de cate ori ne-am oprit cu ABS pentru ca Matizul de pe contrasens venea ninja-style.

Foto: Shutterstock

Acum, principala problema este ca tendinta naturala este sa eziti – facand toata situatia incredibil de periculoasa pentru toti cei implicati. Urmatoarea este ca privirea, obisnuita cu aproximarea in functie de dimensiunea punctelor luminoase din orizont, va avea dificultati in a aproxima corect viteza cu care se apropie obscurul obiect. Si, intr-un final, ultima problema pe care o identific este ca lumina farurilor NU COSTA! E gratis in, timpul mersului. Ai crede ca romanii nu ar calca ambreiajul fara sa dea drumul la lumini.Si totusi…

Am mai vazut, e drept, exemplare izolate care merg cu luminile stinse pe ploaie “pentru ca e zi”, care merg cu luminile stinse noaptea, sau pe ceata. Sunt mai putini ce-i drept, insa dat fiind numarul lor/categorie as fi tentata sa spun ca poate 50-60% au uitat intr-adevar sa le aprinda. Restul, pe drumuri cu o banda/sens, fie ele europene, nationale sau altfel, in functie de zona, sunt cam 1 la 20 masini. In jurul Bucurestiului sunt 1 la 5.

Uite, rezolvarea: hai sa ridicam obligativitatea pe autostrada in timpul zilei, si sa o mutam la drumurile cu o banda/sens, mai ales pentru masinile gri – ca sa nu facem si-si, saracutii nu ar putea tine minte atatea reguli. Ce parere aveti?

Una peste alta, cu puternicul motor de 1.2l de sub picioare (ma rog, din fata picioarelor), fiecare individ venind cu luminile stinse ma expune unui risc NE-NECESAR. Si pe mine, si pe el, si pe cel depasit. O potentiala tragedie ce ar fi putut fi evitata prin rotirea unui buton. Serios. Acestia mi se par cei mai periculosi soferi existenti. Nici macar nu isi dau seama cat de periculosi sunt.

Fiecare dintre noi este expus la n riscuri de fiecare data cand conduce, riscuri ce uneori cad in responsabilitatea soferului in cauza si alteori au legatura cu cauze externe. Nu poti preveni caderea unui pietroi peste masina ta in timp ce esti la volan, sau un maniac care trece vijelios prin intersectie, desi are cedeaza, sau un altul care intra in depasire pe motiv ca nu te-a vazut. A ba da. Pe ultimul da.

foto: WikiHow

In concluzie, vrea cineva sa le spuna baietilor care nu aprind luminile pentru ca “nu trebuie”, ca farurile nu sunt contorizate de Enel? Eu data viitoare cand vad unul o sa trag cat pot stanga de volan (in banda mea, adica) in timp ce ii arat cum face faza lunga de Fabie.

 

4 thoughts on “Condusul si Enel, pardon Engie – un scurt editorial”

 1. Scurt, clar şi la obiect. Idiot să fii şi tot pricepi… ceea ce mă face să mă-ntreb ce-o fi mai jos de “idiot” pentru că, la cum se conduce maşina la noi, statistic vorbind…
  Habar n-am cum face faza lungă de Fabia dar ştiu ce efect ar avea vreo două proiectoare de 150 sus pe capotă…

  1. Tot spre radiografie tintesc si eu cu faza lunga… desi trebuie sa admit ca mi-ar placea si mie asa proiectoare, probabil ca ar intelege mai repede ideea 🙂 La tine functioneaza?

   1. Păi, funcţionează… la Dokker am patru proiectoare sus iar la DAF am şase… 🙂
    Vorba ta, radiografie curată!
    Mulţam mult pentru reblog…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s