Cu ce alimentam iarna?

Desi poate pare o intrebare neasteptata, mai ales ca toti producatorii modifica specificatiile combustibilului in sezonul rece, dupa o serie de aventuri am decis sa cercetam putin pe tema combustibilului de iarna. Iata deci, cateva sugestii pentru sezonul rece:

Diferenta dintre combustibilul de iarna si cel de vara
Specificatiile benzinei difera in functie de sezon, astfel iarna producatorii adauga butan pentru a mari volatilitatea lichidului (RVP). Daca lichidul are o volatilitate mica (RVP) va ingreuna compresia oxigenului – de aceea in sezonul rece se foloseste combustibil cu volatilitate marita. Atunci cand temperaturile sunt joase, aerul este mai dens, continutul de oxigen fiind mai mare – afectand astfel si amestecul de combustibil. Cand temperaturile sunt ridicate, volatilitatea lichidiului este afectata natural, fiind deci preferabil un combustibil cu volatilitate mai mica.
In ceea ce priveste motorina temperaturile joase au alt efect: aceasta formeaza particule cerate, transformand lichidul intr-un fluid greu de pulverizat. Pentru a preveni asta, producatorii adauga aditivi care opresc particulele cerate din a se lipi una de cealalta. Iarna se foloste motorina cu cifra cetanica mai mica – cifra cetanica indicand durata de la injectie pana la aprindere – ducand la consum mai mare de combustibil. Pentru a optimiza consumul se recomanda folosirea combustibililor sintetici in locul celor cu biocombustibil adaugat.

Rationamentul este simplu: cu cat cifra octanica este mai mare, cu atat rezistenta la aprindere este mai mare si compresia este implicit mai mare. Insa daca sugestia producatorului este folosirea combustibilului cu cifra octanica joasa, folosirea benzinei de 98 in sezonul rece poate cauza probleme. Unele masini, in special cele cu motoare mici nu pot beneficia de toate caracteristicile benzinei cu cifra octanica mare – astfel compresia nu va fi marita suficient pentru a compensa pentru volatilitatea redusa a lichidului in comparatie cu benzina cu cifra octanica mai mica. De aceea, atunci cand temperaturile sunt foarte joase aceste masini pot avea probleme la aprindere.
La masinile Diesel, cifra cetanica mica reduce capacitatea de auto-combustie a lichidului pentru a asigura aprinderea la temperaturi joase. De aceea, mai mult lichid este folosit pe timpul sezonului rece. Concluzie: Daca vrei sa fi sigur ca nu vei avea probleme cu aprinderea iarna aceasta foloseste benzina cu cifra octanica mica sau motorina fara biocombustibil.

Pe scurt: Benzina de 95 daca ai motor mic sau motorina fara biocombustibil.

5 thoughts on “Cu ce alimentam iarna?”

  1. Felicitări pentru blog, pentru conţinutul său! Ne bucurăm că vă cunoaştem pe această cale! Să aveţi un an bun!!! Voi reveni…

    1. Salutare! Multumim frumos de aprecieri, cand le primim ne bucuram mai ceva ca niste taximetristi bucuresteni cand prind cursa lunga din Gara de Nord. Asteptam cu drag si critici, si sugestii. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s