Cum te afecteaza condusul in Bucuresti – editorial

Realizez astazi, ca nu am mai “comis” un editorial de mult. Din aceasta cauza am decis ca ar fi cazul sa comit unul astazi, in care sa cumulez observatiile mele critice din ultima perioada. De aceasta data insa, critica este la adresa mea si a vecinilor mei bucuresteni, fie ca tin covrigul in capitala sau prin regiuni provinciale.

Saptamana trecuta am avut o(n/r)oarea de a trebui sa ma plimb prin Bucuresti, 2 zile la rand cam 4-5 ore/zi. Ca sa va faceti o idee privitoare la traseu, acesta s-a trasat intre Pipera, Berceni, 1 Decembrie, Timpuri Noi si Branesti (IF). Am observat cu aceasta cale deszapezirea aproximativa din centru si aproape inexistenta din periferii, noile cratere semnalate pe Waze si faptul ca per total, condusul in Bucuresti creeaza in timp soferi… nesimtiti.

Hai sa explic si de ce, structurat:

a. Unii soferi ies la plimbare pe bulevard si nu tin cont de restul. Adica se circula cam asa,trafic-bucuresti tu esti in masina la Iancului si in 20 de minute trebuie sa ajungi la Aurel Vlaicu si masina din fata ta simte de cuviinta sa lase cam 25m distanta fata de urmatorul vehicul. Drept urmare, in fata adormitului se introduc vreo 2 BMW-uri cu numere de BG si un taximetrist. Tocmai ai pierdut un semafor. Experienta te invata in cazul acesta ca poti circula pe orice banda, indiferent unde vrei sa ajungi, sau il poti depasi prin stanga ori prin dreapta pentru ca oricum nu va intelege ce i s-a intamplat. Si la urma urmei, nu e ca si cum s-ar grabi.

Buba aici este ca astfel de posesori de abecedar se gasesc in toate colturile tarii si in timp, indiferent cat de tare te-ar oripila ideea, te vei obisnui cu depasirea adormitilor prin dreapta, in oras.

b. Un pic de tupeu ajuta. Hai sa presupunem ca Opel-ul din imaginea HotNews va vrea sa faca stanga in intersectie. image-2015-09-2-20394087-0-sos-pantelimon-septembrie-2015-6

Si tu vrei sa mergi inainte. In intersectie e loc suficient sa treci nestingherit pe langa el, mai ales daca cei din B1 ar trage un piiiic de volan, ca sa nu fie nevoie sa faceti schimb de acte si vopsea. Ce faci? Daca iti mai trebuie, sa spunem 5 cm, si cei din b1 au la dispozitie cam 100cm pana in trecerea de pietoni, te asiguri ca nu ai vreun ratacit in unghiul mort sau foarte aproape si accelerezi. Cu sau fara semnal (aici dpdv legal e acceptabil si fara pentru ca 5-10 cm chiar nu sunt relevanti). Daca se supara ii trece, daca i se repeta de suficiente ori, o sa tina minte, asa, preventiv si pe unde va fi el in b1 vor traversa intersectia mai multe masini/semafor.

c. Uneori iti faci o favoare daca nu dai semnal. De data asta tu circuli in b2, cu 2 masini in retrovizoare cand te intalnesti cu: 800x0_14776366575718354c

lucrari pe partea stanga a partii carosabile aferente sensului tau de deplasare. Ce se intampla daca dai semnal? Cele doua masini din spate vor gasi o modalitate numai de ele stiuta de a iesi simultan din spatele tau, obligandu-te pe tine sa franezi si sa astepti. Nu e ca si cum, legal ar fi dreptul tau. Daca nu semnalizezi iesi primul si fiecare se descurca cum stie. Tu castigi 20 de secunde. Acum serios, nu sunt intotdeauna 2 masini, de cele mai multe ori “fraierul” care da semnal trebuie sa se roage de o masina din b1 sa il lase si pe el. Si apropo…

d. Politetea e facultativa. Vi s-a intamplat vreodata sa opriti la trecerea de pietoni nesemaforizata, sa invitati un pieton sa treaca si sa va treziti cu toata mineriada care se angajeaza in traversare?
images
(Evenimentul spune ca acesta poza nu-i din Bucuresti insa mie imi seamana izbitor cu metroul de la Pipera la 9 si la 18.) Si impotriva acestei neplaceri soferul bucurestean isi dezvolta mecanisme de aparare, deseori fiind vazut luandu-se la intrecere cu pietonii pe miza: care calca primul zebra. Despre cei care trec pe langa trecere nici nu vreau sa vorbim, pentru ca aceia ar trebui huiduiti si stropiti cu stergatoarele cu fiecare ocazie. Si ca tot veni vorba…

e.  Legea se respecta doar uneori, doar de catre unii si nerespectarea ei e rareori sanctionata. Asa ca uneori mai calci pe bec (sau pe linia de tramvai), mai treci pe rosu, mai fortezi o intrare, mai blochezi o intersectie. Pentru ca altfel (din cauza BMW-urilor si a taxiului amintite la punctul a.)  ai ajunge la destinatie dupa ce ti se vor fi ofilit toate plantele din casa si iti vor fi plecat demult copiii la facultate, fix la timp ca sa ii vezi cum pleaca dupa terminarea facultatii din tara asta cu trafic infernal si infrastructura inexistenta.

Pe data viitoare!

3 thoughts on “Cum te afecteaza condusul in Bucuresti – editorial”

  1. Prietenii noştri “de Bulgaria”… ‘le muma-n… scuze.

    Faza cu lucrările îmi aduce aminte de o scenă la care am asistat anul trecut, prin vară, pe căca… pardon, pe mizeria aia de autostradă de la Sibiu spre nicăieri, că tonsonul Cunţa era închis din motive de alunecări de teren (şi de creier). Înainte de sensul care te scotea în DN, banda 2 era închisă şi semnalizată; eu mergeam cu 90 că atâta poate maşina şi-a trecut, mă, unul cu un Ford Focus de-ăla nou pe lângă mine ca o rachetă sol-aer şi s-a înfipt în toate balizele alea ca o rachetă aer-sol, tâmpitu’! Să vezi frâne şi drifturi pe el, că nu mai reuşea să oprească… când s-a dat jos, s-a luat cu mâinile de cap, literal, că răsese cam 20 de balize, 15 metri de parapet plus botul maşinii şi partea ei stângă. Am râs până n-am mai putut…

    “toata mineriada care se angajeaza in traversare”?? Am râs de mi-a sărit cafeaua din gură – vezi că sunt în pauză, şi tre’ să mă odihnesc, fie-ţi milă!

    1. tre sa ne adunam toate povestioarele si sa facem asa, un mega editorial multi-autor 🙂 tare satisfacatoare asta a ta cu focusul, macar de am vedea mai des >:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s