Defectiuni ale coloanei de directie – simptome

Sistemul de directie alaturi de cel de suspensie au multiple roluri pentru masinile contemporane. De la adaptarea la conditiile de drum prin compensare pana la servodirectia usoara pe suprafete accidentate, toate aceste roluri trebuie indeplinite de cele doua sisteme. Una dintre piesele critice ale acestui tandem este coloana de directie.
Majoritatea masinilor contemporane folosesc un sistem de directie asistata. Coloana de directie este pozitionata intre volan si axa intermediara. Orice defectiune a coloanei de directie vine cu cateva semne specifice. In cele ce urmeaza vom trata cele mai frecvente 3 simptome ale defectiunilor coloanei de directie:
1. Zgomote la volanatie
Atunci cand rotirea volanului e insotita de zgomote, sansele sunt ca aceste zgomote sa vina din mecasnismele interne ale coloanei de directie. Aceasta problema are o dezvoltare progresiva, la inceput zgomotele fiind ocazionale. Pe masura ce acestea devin mai frecvente, problema devine urgenta.
2. Volanatie ingreunata
Daca volanatia este ingreunata sau remarci la intoarcerea volanului un punct in care se elibereaza brusc, problema este in general cauzata de o restrictie in interiorul coloanei de directie. Pentru a oferi volanatie consistenta si lina, coloana de directie contine multiple roti dintate si garnituri care permit functionarea sistemului de directie. Pietrisul, noroiul si alte impuritati pot intra in coloana de directie si pot bloca astfel mecanismele existente, aceasta problema fiind relativ usor de remediat.
3. Volanul nu se intoarce in pozitia initiala
Daca dupa executarea unui viraj, volanul nu revine singur in pozitia initiala, cea mai probabila cauza este un blocaj in interiorul coloanei de directie sau ruperea unei roti dintate din acesta. In acest caz problema trebuie remediata urgent deoarece exista riscul ca aceasta sa evolueze in situatii periculoase.
Coloana de directie este una dintre cele mai importante piese din vehicul si siguranta pasagerilor depinde de buna functionare a acesteia. Daca experimentezi oricare din simptomele descrise mai sus ia legatura cu un service pentru a diagnostica si remedia problema inainte ca aceasta sa evolueze in situatii cu potential fatal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s