Care sunt defectiunile frecvente in sezonul rece?

Pentru ca iarna bate la usa, am decis ca ar fi folositor sa listam cele mai frecvente defectiuni ale masinilor in sezonul rece. Iata in continuare care sunt aspectele la care trebuie sa aveti grija iarna asta:

1. Defectiuni ale sistemului electric
Fie ca sunt cauzate de descarcarea bateriei sau de cedarea diverselor componente, defectiunile electrice pot fi simple (ex. nefunctionarea bateriei) sau mai neplacute (nefunctionarea geamurilor electrice). Solutia simpla pentru evitarea acestor defectiuni este parcarea masinii in garaj pe durata iernii, insa aceasta varianta nu este intotdeauna accesibila.
Putem preveni insa neplacerile cauzate de astfel de defectiuni prin pornirea frecventa a masinii pe durata iernii si asigurarea rezervelor de sigurante.

2. Descarcarea bateriei
Temperaturile scazute pun un stres suplimentar pe baterie, mai ales ca numarul de componente angrenate la temperaturi scazute este mai mare. Sfatul nostru este testarea si eventuala inlocuire a bateriei inainte de prima zapada si pornirea frecventa a masinii. Si, evident, nu uitati incalzirea in scaune pornita 🙂

3. Presiunea anvelopelor
Chiar daca nu este vizibil cu ochiul liber, cu fiecare scadere a temperaturii de 10 grade anvelopele pierd cativa bari. Scaderea presiunii mareste suprafata de contact, ducand la eroziunea mai rapida a santurilor si pe termen lung la diminuarea eficientei anvelopei.

4. Probleme de vizibilitate
Definitive – nu vorbim despre mazga aruncata pe parbriz de colegii de trafic, ci de inghetarea stergatoarelor si chiar craparea parbrizului la temperaturi scazute. Solutia este curatarea masinii de zapada si pornirea ei pana la dezghetare totala cat mai frecvent cu putinta.

5. Ingrosarea fluidelor
Este o problema frecventa a uleiului, lichidului de frana si uleiului cutiei de viteze, care duce la circularea ingreunata a acestora si intr-un final la functionarea intr-un regim mai lent a intregului ansamblu. Se recomanda ca pana la incalzirea motorului sa evitati turatiile inalte, schimbarile frecvente de trepte de viteza si franarea violenta.

6. Inghetarea pompei de benzina
Este o problema des intalnita, cauzata de condensul format in interiorul pompei. Condensul se formeaza atunci cand rezervorul este mai degraba gol si poate ingheta, stopand astfel accesul combustibilului in motor. Sfatul evident, este sa aveti grija ca rezervorul sa fie cel putin 1/2 plin pe parcursul celor mai friguroase nopti.

7. Bonus: Cu ce alimentam iarna?
Acestea fiind spuse, speram ca ati trecut deja la anvelopele de iarna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s