Jensen Motors – povestea unui constructor

Jensen motors, infiintat in 1934 de doi frati (Alan si Richard Jensen) a fost un producator de vehicule comerciale dar si sportscar din Marea Britanie. Compania a declarat faliment in 1976, iar incercarea de a readuce brandul in atentia publicului din 2001 a fost abandonata un an mai tarziu.

Jensen motors a inceput cu constructia de caroserii specializate pentru marii producatori, inainte de lansarea propriilor vehicule. In 1934 actorul american Clark Gable solicita fratilor Jensen crearea unei masini pe sasiu Ford V8. Masina rezultata atrage atentia, si le aduce fratilor Jensen contractul cu Ford, pentru producerea de vehicule Jensen-Ford, vehicule cu caroserie Jensen si mecanica Ford. In 1934, incepe dezvoltarea primei masini marca Jensen Motors, masina ce va vedea lumina in 1935 sub numele Jensen S-Type.

La sfarsitul anilor 30 linia de productie se diversifica, adaugandu-se vehiculele comerciale marca JNSN, inclusiv o serie de camioane de gabarit redus, construite din aliaje de aluminiu.

jnsn

In timpul celui de al doilea Razboi Mondial, compania s-a concentrat pe productia de componente pentru vehicule militare, cum ar fi turele pentru tancuri, ambulante si masini de pompieri, sistand productia de vehicule comerciale si sportscars.

Dupa razboi, compania introduce o linie noua de camioane cu gabarit redus JNSN, dar si sasiuri pentru autobuze. In 1950 compania Jensen este aleasa de catre BMC (British Motor Corporation) pentru a construi caroseria Austin Gipsy.

In 1946 Jensen lanseaza Jensen PW, model ce avea sa fie produs timp de 6 ani, din cauza limitarilor impuse de guvern pentru materia prima. In 1950 compania lanseaza modelul Interceptor, un coupe ce a fost fabricat pana in 1957 si venea echipat cu motor de 4.0l produs de Austin. 88 de bucati au fost produse in totalitate.

pw_01

In 1955, incepe productia pentru Jensen 541, un vehicul cu o caroserie revolutionara din fibra de sticla.

1200px-Jensen_541_Deluxe_of_1957

In 1962, odata cu lansarea modelului C-V8, Jensen fac tranzitia de la motoarele Austin cu 6 cilindri in linie la motorul Chrystler V8 6.0l. Tranzitia la un motor considerabil mai mare pentru o masina usoara aduc Jensen in atentia pasionatilor, C-V8 fiind una dintre cele mai rapide masini cu 4 locuri produse in perioada data.

In 1966 Interceptor revine, echipat cu motorizari Chrystler de 6.3l si 7.2l cu transmisie manuala sau automata TorqueFlite si LSD. Masina avea versiunile FF (Ferguson Formula) una dintre primele masini de serie echipate cu tractiune integrala si R, prezentat in 1964, echipat cu ABS.

Productia se sisteaza in 1971, cu 320 de bucati Interceptor FF realizate in total.

O incercare de a invia numele Jensen a avut loc in 1998, cu lansarea S-V8, lansare ce a avut in spate un buget de 10 milioane lire sterline. Vanzarile estimate au fost de 300 de bucati, insa in Octombrie 1999, compania primise doar 110 comenzi. Productia s-a reluat la fabrica din Liverpool in 2001, dar probleme ale liniei de productie au dus la finalizarea a doar 20 de vehicule in forma finita si 18 vehicule inca nefinalizate.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s