Tamponarile accidentale – cum le evitam si ce verificam daca se intampla

Stim cu certitudine ca la fiecare zapada se intampla doua lucruri: autoritatile sunt luate prin surprindere si patronii de service isi freaca mainile de bucurie, asemeni doctorilor dupa sarbatori. Asa ca am compus un ghid cu cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti tamponarile accidentale de sezon, dar si o lista de lucruri de verificat in cazul in care totusi se intampla un astfel de incident

1. Mareste distanta
Am inceput, fireste cu sfatul evident. Insa este cel mai pertinent sfat pentru a evita tamponarile accidentale, fie ca sunt cauzate de tine sau de ceilalti. In eventualitatea in care sfarsesti intre doua vehicule, trebuie sa stii ca acesta este unul dintre cele mai daunatoare accidente din punct de vedere mecanic, anumite masini suferind deformari ale sasiului chiar si la viteze foarte mici. De aceea, marirea distantei nu este suficienta, trebuie sa fii atent si la:

2. Verifica oglinzile la fiecare franare si lasa loc
Cu cat viteza este mai mare, cu atat mai mult loc trebuie sa lasi in fata ta. Ca sa iti dai seama cat loc este suficient, anticipeaza ca in eventualitatea in care cel din spate are alte ocupatii decat sa fie atent la drum, sa ai timp si loc sa accelerezi. Ia in calcul acest fapt si atunci cand te apropii de intersectii. Si asta ne duce la:

3. Intotdeauna franeaza in paralel cu schimbarea treptei de viteza
Ca sa iti permiti sa accelerezi in cazul in care cel din spatele tau nu se poate opri. Sfatul extins ar fi sa eviti sa stationezi la relanti, dar stim si noi ca este daunator ambreiajului, ca sa nu spun incomod si imposibil in Bucuresti. Insa revenind la franare, ai grija:

4. Daca ai senzatia ca nu te poti opri la timp, incearca sa maresti distanta pana la obstacol
Mai ales daca nu ai viteza foarte mare, poti mari distanta facand mici zig-zaguri pe portiunea data. Inovatia tehnica numita ABS iti permite sa virezi in timp ce franezi. Ca sa aplici tehnica, insa, trebuie sa fii atent la transferurile de masa laterale. Cu cat arcurile virajelor sunt mai lungi, cu atat transferurile vor fi mai mici.

Cele mai multe tamponari sunt usoare, insa sunt situatii in care un astfel de incident este incredibil de inselator. In cazul in care ai fost tamponat, trebuie sa verifici pe loc cateva chestiuni:
a. Exterior – inspecteaza cu atentie exteriorul pentru eventuale daune. Verifica bara de protectie, portbagajul si luneta. Trebuie sa stii ca o data lovita sau dizlocata bara de protectie nu va mai avea aceleasi caracteristici si va deveni mai fragila sau va absorbi mai putin din impact.
b. Portbagajul – Care trebuie deschis si inchis de cateva ori, pentru a te asigura ca tot mecanismul functioneaza in parametri. In anumite situatii, impactul va afecta armatura barei si astfel, o data deschis portbagajul acesta nu se va mai inchide.
c. Portierele – Trebuie deschise si inchise tot de cateva ori. La fel ca si la portbagaj, in anumite situatii impactul poate afecta forma sasiului si astfel, o data deschise, usile nu vor mai avea loc sa se inchida.

d. Roata de rezerva – Pe acelasi principiu, roata de rezerva trebuie scoasa si re-introdusa in locas, pentru a te asigura ca masina nu a suferit modificari ale sasiului sau alte modificari greu de identificat cu ochiul liber.

In cazul in care ai lovit pe cineva, va trebui sa verifici urmatoarele (o poti face pe loc, dar nu poti folosi descoperirile ca si argumente – daca ai lovit, esti vinovat conform legii) inainte de a ajunge la service. Astfel, vei stii cu siguranta ce trebuie comunicat mecanicilor:
a. Exteriorul – verifica exteriorul pentru daune. Bara fata sufera aceleasi daune ca si bara spate. Daca vehiculul tau arata asa dupa o tamponare:

uzxRlNP

 

Poti sari pasii urmatori.

b. Capota – deschide capota si inchide-o pentru a te asigura ca nu vei avea surprize neplacute in alta zi.
c. Eventuale scurgeri – verifica daca ai scurgeri pe sub masina. Cel mai frecvent, acestea sunt datorate spargerii radiatorului, dar in functie de model pot fi izvorate din vasul de expansiune, vasul de lichid de parbriz sau alte blide.
d. Farurile – si mai exact, reglajele farurilor. In anumite situatii impactul frontal dizloca farurile, cauzand blocarea setarilor intr-o singura pozitie.

Acestea fiind spuse, speram sa gasiti ghidul nostru util, si va uram o iarna fara tamponari sau alt fel de incidente!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s